Hlavní obsah

Rusko stále více závisí na íránských dronech, rychle je spotřebovává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko je ve válce na Ukrajině stále více závislé na dodávkách íránských dronů Šáhid-131/136, uvedl ve středu Institut pro studium války (ISW). Rusům se jejich zásoby tenčí. Zástupce ukrajinské vojenské rozvědky GUR Vadym Skibitskyj ve středu uvedl, že Rusko vypálilo od září na Ukrajinu už 660 těchto dronů.

Foto: ČTK/AP

Trosky sestřeleného íránského dronu Šáhid

Článek

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat týž den uvedl, jaké výhody nasazení těchto dronů Rusům přináší kromě toho, že jsou levnější než balistické rakety a střely s plochou dráhou letu. Protože létají nízko, mohou spíše uniknout detekci, zejména pokud letí při útocích na Kyjev za tmy těsně nad hladinou Dněpru.

„Jak letí blízko země, jsou méně viditelné radary. Radary nevidí cíl, jestliže letí pod hranicí, nad kterou jsou schopny fungovat,“ odpověděl Ihnat na dotaz novinářů, proč je není schopna protivzdušná obrana ničit při letu nad Dněprem. Dodal, že za tmy je mohou odhalit jen obyvatelé podle zvuku. Předání informace policii nebo přes aplikaci ale neumožňuje včasnou reakci, protože letí rychlostí asi 150 km/h.

Velká hejna dronů

Skibitskyj dodal, proč jsou také vypouštěny ve stále větších hejnech čítajících až 40 dronů, Důvodem je, že v takovém množství je větší šance, že se některé dostanou nad cíl, než když by jich poslali pět nebo deset. Zahltí se tak se totiž protivzdušná obrana.

Ukrajinci sice podle sdělení Ihnata dokázali sestřelit 540 těchto dronů, upozornil však, že i sestřelený dron může na zemi způsobit značné škody. Mohou je způsobit trosky dronu, hlavně však při zásahu raketou ne vždy exploduje hlavice dronu. Pokud k tomu nedojde, vybuchne při dopadu. Proto je podle Ihnata důležité zůstávat v krytech. Boj také komplikuje ekonomický faktor – dron je výrazně levnější než pokročilé rakety země-vzduch, jako je IRIS-T. Proto se musí pečlivě vyhodnocovat, kdy je využít.

Ukrajinci sestřelili od září 540 dronů a 500 řízených střel

Válka na Ukrajině

Vysoké počty dronů nasazených při jednom útoku ovšem vedou k tomu, že jejich zásoby klesají, uvedl Skibickyj: „Skutečně mají problémy s arzenálem, včetně bezpilotních letadel. Do dneška vypustili asi 660 dronů (Šáhid-131/136). Smlouva jim zajišťuje dodávku 1750, ale na jejich dodání a přípravu je potřeba čas. V posledních dnech jich použili velké množství a zásoby jsou vyčerpané. Podle našich zjištěné jim přijde další dodávka. Jak velká bude, ještě upřesníme. Ale obvykle přicházejí v dodávkách po dvou stech až třech stech kusech.“

Pokud by Rusko tyto drony používalo se stejnou intenzitou, dojednaná dodávka 1750 by mu vydržela při stávajícím tempu nasazení do května.

Prohlubování vojenské spolupráce Ruska a Íránu

Je však možné, že se kontrakt rozšíří. Vojenská spolupráce Íránu a Ruska se prohlubuje, Teherán by měl dostat 24 nejmodernějších letadel čtvrté generace Suchoj Su-35.

Íránská agentura IRNA oznámila 1. ledna, že obě země budují novou transkontinentální obchodní cestu, která umožní obejít sankce a zahraniční vměšování. Zřejmě má zajistit i plynulejší dodávky zbraní.

Rusko je podle ISW využívá také proto, že jsou levnější než balistické rakety, které mu docházejí. Nízká cena představuje problém i pro Ukrajince, protože drony jsou levnější než moderní rakety nasazované k jejich střelení.

Ukrajina plánuje na jaro velkou ofenzívu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám