Hlavní obsah

Rusko spustí ve čtvrtek další mobilizaci, tvrdí šéf ukrajinské rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko bude opět mobilizovat, a to od čtvrtka 5. ledna příštího roku, tvrdí to náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Ve válce proti Ukrajině podle jeho slov pociťuje Rusko nedostatek živé síly.

Foto: Ukrajinské ministerstvo obrany

Generálmajor Kyrylo Budanov, šéf ukrajinské rozvědky

Článek

„Rozhodli se zahájit další vlnu mobilizace 5. ledna. Nevím, jestli to oznámí. Plány jsou však na 5. ledna,“ uvedl Budanov. Rusové mají podle něj obrovské problémy s doplňováním stávajících jednotek a vytvářením nových uskupení. „Chybí jim živá síla,“ řekl.

Podle jeho názoru nedojde k žádným změnám proti předchozí vlně. Ruské vojenské registrační a náborové úřady se však již přizpůsobily, takže proces bude jednodušší.

Předchozí „částečnou“ mobilizaci vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin na konci září. Oficiálně bylo do armády povoláno 300 tisíc mužů ze zálohy.

Putin na konci října ohlásil konec mobilizace, ale nevydal žádný formální příkaz k ukončení mobilizace, a tak podle právníků může kdykoliv pokračovat.

Část mobilizovaných záložníků byla podle četných svědectví vyslána hned na frontu, dlouhou asi 1500 kilometrů, k doplnění ztrát u bojových jednotek, někteří vzápětí přišli o život. Další části zmobilizovaných rezervistů se již dostalo výcviku.

Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj nedávno časopisu The Economist řekl, že podobně jako za druhé světové války Rusové někde za Uralem cvičí další armádu o 200 tisících mužích, aby možná již v lednu, ale spíše na jaře spustili proti Ukrajině novou ofenzivu.

Nepochybuje, že se znovu pokusí dobýt Kyjev.

Rusko se pokusí o velký úder, čeká Ukrajina

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám