Hlavní obsah

Rusko se pokusí o velký úder, čeká Ukrajina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinští představitelé předpovídají, že se Rusko pokusí v prvních měsících příštího roku o rozsáhlou ofenzivu. Podle ministra zahraničí Dmytra Kuleby tomu nasvědčuje několik faktorů včetně mobilizace, odvodů či přesunu těžké vojenské techniky.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Policisté u zbytků ruských raket vypálených na Charkov

Článek

„Myslím, že plánují rozsáhlé útoky, které mohou obnovit na konci ledna nebo v únoru,“ řekl Kuleba na středečním brífinku. „Neříkám, že se to stane. Ale vzhledem k mobilizaci, odvodu, výcviku rekrutů a přesunu těžkých zbraní rozhodně doufají, že budou schopni prolomit naši obranu a tlačit se hlouběji do Ukrajiny,“ dodal.

Šéf diplomacie ale ujistil, že ukrajinští obránci udělají vše pro to, aby ruské plány překazili. „Pevně věřím, že Rusku plány nevyjdou,“ burcoval.

Kulebova slova podporují tvrzení analytiků z washingtonského Institutu pro studium války (ISW) o tom, že se v zimních měsících zrychlí operace na obou stranách a terénní podmínky po celé Ukrajině budou pravděpodobně příznivé pro útočné operace.

Ruské jednotky by v následujících měsících mohly ofenzivu vést ve dvou hlavních osách, a to na hranicích mezi Charkovskou a Luhanskou oblastí na severovýchodě Ukrajiny a v Doněcké oblasti.

Těžkou techniku Rusové přesouvají ze vzdálených částí Luhanské oblasti blíže k hlavní frontě, která je právě na hranicích Charkovské a Luhanské oblasti. Podél této linie se také ruské jednotky seskupují.

ISW upozorňuje, že podle ukrajinských i ruských zdrojů podnikají ruští vojáci v této oblasti limitované útočné operace s cílem znovu získat ztracená území západně od Kreminny.

Žádný vánoční klid zbraní nebude, řekl Peskov

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám