Hlavní obsah

Netlačte na mě. Scholz kličkuje kolem dodávek raket Taurus na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý kancléř Olaf Scholz ztlumil očekávání, že by jeho země mohla v dohledné době dodat Ukrajině rakety s plochou dráhou letu Taurus. Reagoval na mediální informace, podle kterých by to za určitých okolností šlo a podle nichž je příslušná dohoda „na spadnutí“.

Foto: Yves Herman, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz (vlevo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Stejně jako doposud budeme každé jednotlivé rozhodnutí vždy velmi pečlivě zvažovat, co by šlo, co má smysl a jaký může být náš příspěvek,“ řekl Scholz v rozhovoru pro televizi ZDF s tím, že takový postup jasná většina občanů Německa považuje za správný. „Tak to budu dělat i nadále a budu to také jasně říkat,“ dodal.

Pokud jde o zprávy ohledně možné technické úpravy raket tak, aby nemohly zasáhnout ruské území, Scholz řekl, že se nechce nechat tlačit ke spěchu. Němečtí občané podle něj považují za „velmi, velmi správné“, když se ne na každý požadavek, jenž se objeví na veřejnosti, okamžitě odpovídá slovem „ano“.

Kancléř v této souvislosti dodal, že Německo už tak poskytuje Ukrajině značnou pomoc, po Spojených státech druhou největší. „Děláme to s tanky a dělostřelectvem. A hodně jsme toho udělali s protivzdušnou obranou,“ zdůraznil sociální demokrat (SPD) Scholz.

Saský premiér zásadně proti

Razantně se proti dodávkám raket Taurus na Ukrajinu postavil saský premiér Michael Kretschmer z opoziční křesťanské demokracie (CDU). „Chceme doopravdy riskovat, aby německé rakety vybuchovaly na ruském území? Jsem zcela jasně proti dodávkám těchto střel,“ uvedl na sociální síti X (dříve Twitter).

K úvahám o poskytnutí raket Kyjevu Kretschmer dodal, že Scholzova vláda „opakovaně překračuje červenou linii“. „Po tancích Leopard se teď mluví o raketách. Co přijde jako další? Každodenní hrůzy a umírání na Ukrajině si podle něj žádají „nové, intenzivní diplomatické iniciativy ze svobodného Západu,“ napsal Kretschmer.

Koaliční partneři jsou pro

Naopak koaliční partneři Scholzovy SPD - Zelení a liberálové (FDP) - dodávky raket na Ukrajinu podporují. „Je to naléhavě nutné. Nemůžeme ztrácet čas,“ řekla šéfka branného výboru Spolkového sněmu Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová (FDP).

Také podle místopředsedkyně parlamentní frakce Zelených Agnieszky Bruggerové by spolkové vláda měla otázku Taurusů „rozhodnout rychle a pozitivně“.

Kyjev mezitím pokračuje v apelování na Německo, aby rakety ukrajinské armádě poskytlo. „Ukrajina rakety Taurus potřebuje, aby zachránila více životů vojáků i civilistů, urychlila osvobození svých území a rychleji tak ukončila válku,“ řekl deníku Bild ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Těmito raketami mohou podle něj ukrajinské síly zasáhnout ruská okupační vojska daleko za frontovou linií a zničit jejich logistiku, velitelská stanoviště a muniční sklady.

Podobně se v pondělí vyjádřil poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Uvedl, že jeho země by raketami dlouhého doletu mohla „prudce snížit bojeschopnost Ruska“. „Zachraňuje to životy ukrajinských vojáků, minimalizuje ztráty, jde o deeskalaci,“ napsal Podoljak na síti X.

Ukrajina je blíž k dodávce raket Taurus. Výrobce je upraví, aby nemohly zasáhnout ruské území

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám