Hlavní obsah

Analytici: Rusko se připravuje na velkou ofenzívu v Luhansku

Rusko se připravuje na novou velkou ofenzívu v Luhansku, tvrdí analytici amerického Institutu pro studium války. Velení ruské armády se chce odtrhnout od nechvalně proslulých žoldnéřů Wagnerovy skupiny, protože tato soukromá armáda založená Jevgenijem Prigožinem nedodržela svůj slib a nedobyla Bachmut.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Rozmístění ruských ozbrojených sil nasvědčuje tomu, že se v Luhanské oblasti schyluje k velké ofenzívě. Útoky v jiných místech byly „divadlem“ a sloužily k rozptýlení ukrajinských ozbrojených sil. Rozmístění konvenčních sil podél fronty v Luhansku naznačuje, že ruské síly se tam připravují na „rozhodující úder“, tvrdí institut.

Ruská ofenzíva by se mohla odehrát mezi městy Svatove a Kreminna. Útok by šel přes hlavní logistická centra měst Luhansk a Starobilsk k hranici administrativní oblasti. „Je však velmi nepravděpodobné, že ruské síly budou schopny získat na této ose významné území, i když v této lokalitě zahájí úspěšný útok,“ píšou analytici ve zprávě.

Jsou přesvědčení, že nedávné jmenování generála Valerije Gerasimova vrchním velitelem ruských ozbrojených sil na Ukrajině ukazuje na to, že vojenské vedení se spoléhá na konvenční síly, které Gerasimov reprezentuje a vede. Wagnerova skupina upřednostňovala jeho předchůdce Sergeje Surovikina. Zdá se, že Putin zmocňuje Gerasimova k tomu, aby podnikl kroky k podkopání síly a moci zakladatele Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, uzavírá Institut pro studium války.

Putin je pro mě nikdo, řekl Zelenskyj. Medvěděv reaguje nadávkami

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám