Hlavní obsah

Rusko se přihlásilo k útoku na ukrajinské nádraží s 25 mrtvými včetně dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko ve čtvrtek potvrdilo, že stojí za raketovým útokem na nádraží v ukrajinské obci Čaplyne. Ten si vyžádal 25 obětí včetně dvou dětí, desítky dalších lidí byly zraněny. Rusové tvrdí, že zasáhli vojenský vlak, o civilních obětech mlčí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj slíbil, že okupanti za zločin ponesou odpovědnost. Útok na Den nezávislosti Ukrajiny odsoudili i představitelé USA nebo šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell.

Foto: Profimedia.cz

Nádraží v ukrajinském Čaplyne po raketovém útoku, při němž zemřelo 25 lidí.

Článek

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek prohlásilo, že na nádraží v Čaplyne v Dněpropetrovské oblasti zaútočilo balistickou střelou Iskander a zasáhlo vlak, jenž podle něj mířil na frontu na východ Ukrajiny.

„Bylo zničeno přes 200 vojáků zálohy ukrajinských ozbrojených sil a deset kusů vojenské techniky na cestě do bojové zóny na Donbasu,“ uvedl mluvčí ruského resortu obrany Igor Konašenkov.

Útok na nádraží na Ukrajině, nejméně 22 mrtvých

Evropa

Obětí je 25, včetně dvou malých chlapců

Počet obětí útoku v Čaplyne se mezitím vyšplhal na 25, informoval server The Kyiv Independent. Vzplály čtyři vlaky. Podle Kyryla Tymošenka z úřadu ukrajinské prezidentské kanceláře také zahynuly dvě děti. Mezi mrtvými je jedenáctiletý chlapec, jenž zemřel v troskách budovy, a šestileté dítě. To přišlo o život při požáru auta poblíž nádraží.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský útok na nádraží v obci Čaplyne má 25 potvrzených obětí.Video: Reuters

„Zemřel i nezletilý chlapec, kterému bylo 11 let. Ruská raketa zničila jeho dům,“ napsal ve středu Zelenskyj na Telegramu.

Ukrajinské úřady podle ruskojazyčné stanice BBC zveřejnily fotografie zničených vagonů na nádraží, o vojenských ztrátách však nehovoří. Ukrajinská generální prokuratura sdělila, že po ostřelování se našly fragmenty raket Smerč a S-300 a soukromé domy v obci zasáhla raketa Iskander.

Foto: Reuters

Serhij u těla svého syna Vlada, kterého zabil ruský raketový útok na nádraží v Čaplyne.

Foto: Reuters

11letý Vlad je jednou z 25 obětí ruského raketové útoku v obci Čaplyne.

Útok přišel na Den nezávislosti Ukrajiny. Zelenskyj už dříve varoval, že by Rusové v toto výročí mohli provést něco „obzvlášť odporného“ a že se zřejmě chystají ostřelovat civilní oblasti. V Kyjevě proto platil zákaz veřejných shromáždění, lidé hlavní město hromadně opouštěli.

Šojgu baví: Zpomalení tempa operace na Ukrajině je schválně, chráníme civilisty

Evropa

Smrtící raketový útok na nádraží v obci Čaplyne se zároveň odehrál v týž den, co ruský ministr obrany Sergej Šojgu vyřkl, že Moskva záměrně volí pomalejší tempo „speciální vojenské operace“, aby minimalizovala civilní oběti.

Ruskou akci odsoudil šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell. „Evropská unie silně odsuzuje další příšerný útok Ruska na civilisty v Čaplyne na Den nezávislosti Ukrajiny,“ napsal politik na Twitteru ve čtvrtek. „Ti, kteří jsou zodpovědní za ruský raketový teror, budou vedeni k odpovědnosti,“ přislíbil.

Foto: Reuters

Žena stojí poblíž domů, které zničil ruský raketový útok v obci Čaplyne.

„Ruský raketový útok na nádraží plné civilistů na Ukrajině zapadá do šablony zvěrstev,“ napsal na Twitteru ministr zahraničí Spojených států Anthony Blinken. „Společně s našimi partnery z celého světa budeme nadále stát za Ukrajinou a budeme žádat odpovědnost po zástupcích Ruska,“ řekl Blinken.

Podle agentury Reuters zažily za uplynulý den raketové údery a dělostřelecké ostřelování frontová města, jako je Charkov, Mykolajiv, Nikopol nebo Dnipro.

Reklama

Výběr článků

Načítám