Hlavní obsah

Rusko se bez důkazů chlubí zničenými leopardy, Ukrajinci postupují u Bachmutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ruského ministerstva obrany ztratili Ukrajinci při bojích na jihu doněcké oblasti při hranicích se Záporožskou oblastí přes 1500 vojáků a 28 tanků včetně osmi leopardů. Důkazy však žádné nezveřejnilo. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová naopak už v pondělí uvedla, že hlavní boje dál probíhají u Bachmutu, kde Ukrajinci postupují.

Foto: Iryna Rybakova, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci na obrněném transportéru BTR na frontové linii poblíž Bachmutu. Snímek z června 2023

Článek

„Celkové ztráty ukrajinských sil na jihu Doněcké oblasti byly přes 1500 sloužících, 28 tanků včetně osmi v Německu vyrobených leopardů, 3 kolové francouzské stíhače tanků AMX-10 a 109 obrněných bojových vozidel,“ uvedlo v úterý ruské ministerstvo obrany. Žádné důkazy však nepředložilo.

Na síti Telegram se však objevily záběry opuštěné západní techniky, zřejmě AMX-10, která se možná stala terčem útoku z dronu.

Foto: Battle Sailor

Satelitní záběr zničené západní techniky

Zpráva navazuje na pondělní vyjádření mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova, podle kterého se podařilo Rusům zastavit velký pokus Ukrajinců o útok na území mezi oblastmi Doněckou a Záporožskou. Ruští vojenští bloggeři uvedli, že se Ukrajincům podařilo postoupit ve směru na Prijutne a Makarivku a obsadit Novoavdirivku a Neskučne. Postoupit měli o 700 až 3000 metrů.

Ukrajinský generální štáb sdělil, že podobné lživé zprávy nebude komentovat.

Ukrajina zahájila protiofenzivu, oznámilo Rusko

Evropa

Ukrajinci postupují u Bachmutu

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v pondělí sdělila, že ohnisko bojů je jinde a cílem ruských vyjádření o zastaveném útoku je snaha odvrátit pozornost od Bachmutu: „Epicentrem zůstává Bachmut. Postupujeme tam na široké frontě. Zabíráme strategické výšiny. Nepřátelské síly jsou v defenzivě a snaží se udržet své pozice.“

Podle ní ukrajinští vojáci postoupili o 200 až 1600 metrů u Paraskovijivky a  Oricho-Vasilivky severozápadně od Bachmutu a a 100 až 700 metrů u Ivanivského, jihozápadně od Bachmutu.

Tuto zprávu zase nekomentovalo ruské ministerstvo obrany, ale majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, jejíž žoldnéři se z dobytého města stahují, aby mohli být vystřídáni, uvedl podle časopisu Newsweek, že Bachmut už není pod ruskou kontrolu

Podle něj ukrajinské jednotky získaly zpět část Berchivky severozápadně od Bachmutu: „Když se náčelník generálního štábu (Valerij Gerasimov) a (ministr obrany Sergej) Šojgu postavili u Berchivské nádrže, mluvili o tom, jak chránit vesnici Berchivku, protože je to velmi výhodná pozice. Nyní je část Berchivky už ztracená. Vojáci tiše utíkají. Je to ostuda.“ Prigožin opět vyzval oba představitele, aby šli na frontu bojovat.

Nic nezačalo. Ukrajina popírá velkou protiofenzívu

Válka na Ukrajině

Proč Rusové tvrdí, že začala protiofenziva? Ukrajinci mají vysvětlení

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám