Hlavní obsah

Ukrajina zahájila protiofenzivu, oznámilo Rusko

• Aktualizováno

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že Ukrajina v neděli zahájila rozsáhlou ofenzivu na pěti úsecích fronty na jihu Doněcké oblasti. Ukrajince, kteří se měli pokusit prolomit frontu, se podle ruského ministerstva podařilo zastavit a přišli o více než 250 vojáků. Jak poznamenává agentura Reuters, tyto informace není možné nezávisle ověřit. Ukrajina situaci nekomentovala.

Záběry z dronu, které Rusko zveřejnilo spolu se zprávou o zahájení ukrajinské protiofenzivyVideo: Reuters

 
Článek

„Ráno 4. června zahájil nepřítel rozsáhlý útok v pěti částech fronty na jihodoněckém směru,“ řekl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. „Do bitvy nasadil 23. a 31. mechanizovanou brigádu ze strategických záloh Ukrajinských ozbrojených sil,“ dodal s ním, že obě brigády měly podporu dalších jednotek. Celkem mělo být nasazeno šest mechanizovaných a dva tankové prapory.

„Cílem nepřítele bylo prolomit naši obranu v úseku fronty, který považoval za nejzranitelnější. Nepřítel úkol nesplnil,“ uvedl Konašenkov. Ukrajinci podle něj ztratili přes 250 vojáků, 16 tanků, tři bojová vozidla pěchoty a 21 obrněných vozidel.

Rusové ztratili několik vesnic

Institut pro studium války s odvoláním na ruské vojenské blogery uvedl, že Ukrajinci zaútočili v oblasti fronty mezi západem Doněcké oblasti a Záporožskou oblastí. Podařilo se jim postoupit ve směru na Prijutne a Makarivku. Při lokálním protiútoku dobyli zpět Novoavdirivku a Neskučne. Podle některých zpráv Rusové ztratili i Levande, není ale jasné, zda v neděli, nebo už dříve.

Ruští vojenští blogeři uvedli, že se Ukrajincům podařilo prolomit první linii ruské obrany. Jeden z nich, Colonelcassad, na Telegramu napsal, že postoupili o 700 metrů až tři kilometry a boje pokračovaly ještě v neděli kolem páté večer. Do Novoavdirivky vjeli s 20 tanky a obrněnými vozidly.

Začátek ofenzivy?

Podle Reuters zatím není jasné, jestli lze zmiňovaný útok považovat za skutečný začátek ukrajinské protiofenzivy. Útok směrem na jih Doněcké oblasti mezi přístavy Mariupol a Berďansk by dával smysl, protože by přeťal ruský pozemní most na Krym. Může jít o pokus o místní průlom a o snahu zatlačit zpět ruské jednotky ve výběžku fronty. Mohl by to ale být i pokus nalákat do oblasti další obránce a zaútočit na jiném místě. Útok je veden západně od Vuhledaru v místech, která nebyla ohnisky velkých bojů.

Kyjev se ke zprávě nevyjádřil. Nezmiňuje ji ani svodka ukrajinského generálního štábu za neděli. Ukrajina už v neděli uvedla, že protiútok bude zahájen tiše a nečekaně a země se k němu nebude vyjadřovat. I ukrajinská média, pokud o akci informují, se často odkazují na informace, které zveřejnilo Rusko.

Odbor ukrajinských ozbrojených sil StratKom ZSU v pondělí zopakoval starší varování , že Rusové budou šířit nepravdivé informace o ukrajinské ofenzívě a jejích směrech, nebo o ukrajinských ztrátách, i když žádný útok nezačne. Odkázal zároveň na zprávy generálního štábu, které ovšem jsou skoupé a často obsahují méně informací, než zveřejňují jednotlivá ukrajinská velitelství .

Podle ukrajinské agentury Ukrinform ukrajinské letectvo podniklo deset úderů na místa dislokace ruských vojáků, raketová vojska a dělostřelectvo napadené země zasáhly dvě taková místa, dále zlikvidovaly dva ruské raketové komplety, sklad zbraní a dvě stanice radioelektronického boje.

Videoklip ukrajinského ministerstva obrany k zahájení protiofenzivyVideo: Ukrajinské ministerstvo obrany

Psst! Ukrajinci zveřejnili trailer k protiofenzivě

Zahraniční

Ukrajinský zdroj uvádí z ruské strany sedm raketových a pětadvacet leteckých úderů, protivník měl nejméně dvacetkrát ostřelovat ukrajinské vojenské pozice i civilní objekty. Ani tyto údaje nelze samostatně ověřit.

Na místě je Gerasimov, tvrdí Moskva

V oblasti byl v době útoku i náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov, který se nacházel na jednom z předsunutých velitelských stanovišť. Velí skupině vojsk nasazené na Ukrajině.

Ani tuto zprávu ověřit nelze, ale naznačuje, že se Rusko snaží ukázat, že ruské velení věnuje válce na Ukrajině pozornost. Ministerstvo obrany a generální štáb čelily opakované kritice za nevalné vedení operace na Ukrajině.

Zprávy mohou naznačovat, že jde skutečně o útok většího rozsahu.

O tom, že Ukrajina plánuje mohutnou protiofenzivu s cílem získat zpět území okupovaná Ruskem, se hovoří už několik měsíců. Přesvědčení, že je na ni země připravena, vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina provedla menší úspěšný protiútok u Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám