Hlavní obsah

Prolomení ruských pozic na Ukrajině? Moskva zprávy válečných blogerů popírá 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek v noci popřelo zprávy, že ukrajinské jednotky na více místech prolomily frontovou linii, a ujistilo, že situaci má pod kontrolou. O možném zahájení dlouho očekávané ukrajinské protiofenzivy informovali ruští váleční zpravodajové a blogeři.

Foto: Stringer, Reuters

Příslušníci ukrajinské armády jedou na obrněném transportéru poblíž frontové linie v Doněcké oblasti

Článek

„Prohlášení šířená po sociálních sítích o ‚prolomení obrany‘ na různých místech fronty neodpovídají skutečnosti,“ uvedlo ministerstvo podle státní agentury TASS. Ujistilo, že celkovou situaci v oblasti „speciální vojenské operace“, jak Moskva nazývá válku proti Ukrajině, má pod kontrolou.

Ruské jednotky podle ministerstva odrazily dva útoky u Lymanu a osm útoků v okolí Doněcku.

Ruská vojska dál pokračují v dobývání Bachmutu, ve snaze o obklíčení Avdijivky a dobytí Marjinky v Donbasu na východě země. Do bojů bylo nasazeno letectvo a dělostřelectvo, nepřítel utrpěl značné ztráty na živé síle a technice, tvrdí ruské ministerstvo, podle kterého ukrajinské síly nevedou aktivní bojové operace na jihu země, v  Chersonské a Záporožské oblasti, částečně okupovaných Rusy.

Podobná tvrzení nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Britové Ukrajině dodali zlomovou výzbroj. Rakety s dostřelem 250 kilometrů, píše CNN

Válka na Ukrajině

Ruští internetoví komentátoři píšou že ukrajinským silám se podařilo prorazit u Bachmutu a Soledaru v Doněcké oblasti ruské obranné pozice, upozornil ve čtvrtek večer ruský investigativní web Važnyje istorii.

Ukrajinské síly v posledních dnech podnikly u Bachmutu několik úspěšných protiútoků a o něco málo postoupily, píše v hodnocení situace na frontě americký Institut pro studium války (ISW). Šéf žoldnéřů z ruské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin posléze sdělil, že z  pohledu Moskvy se situace na křídlech fronty u Bachmutu vyvíjí podle „nejhoršího možného scénáře“, za což kritizoval ruskou pravidelnou armádu.

Nejhorší možný scénář, u Bachmutu ztrácíme již dobytá území, zuří Prigožin

Zahraniční

Ukrajinské síly patrně zatlačily ruské jednotky a dosáhly menšího postupu severně od obce Chromove na západním předměstí Bachmutu a severozápadně od Bile Hory, která leží asi 14 kilometrů jihozápadně od města, uvedl ve své analýze za předchozí den americký institut ISW s tím, že to vyplývá ze záběrů, které se podařilo zeměpisně určit. Zpochybnil ale informaci, která se ve středu objevovala v ukrajinských zdrojích, že ukrajinské armádě se podél tříkilometrového úseku frontové linie u Bachmutu podařilo postoupit o 2,6 kilometru. V této souvislosti institut uvedl, že zprávy o ukrajinském postupu na frontě v Doněcké oblasti jsou zřejmě výsledkem zatím pouze lokálních protiútoků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám