Hlavní obsah

Nejhorší možný scénář, u Bachmutu ztrácíme již dobytá území, zuří Prigožin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bachmut
Aktualizováno

Situace na křídlech fronty u Bachmutu se z ruského pohledu vyvíjí podle nejhoršího možného scénáře a ruské síly přicházejí o dříve dobytá území. Prohlásil to ve čtvrtek Jevgenij Prigožin, šéf žoldnéřů z ruské Wagnerovy skupiny.

Ukrajinci zveřejnili záběry z bojů u BachmutuVideo: Reuters

 
Článek

„Území, která se dobývala mnoho měsíců za cenu krve a životů našich bojových druhů, kteří denně postupovali o desítky nebo stovky metrů, dnes bez boje opouštějí ti, již mají držet naše křídla,“ pokračoval podle agentury Reuters.

Už dříve přitom obvinil vojáky ruské pravidelné armády, že z Bachmutu utíkají. Analytici se podle Reuters domnívají, že Prigožin, jenž pohrozil, že své oddíly od města stáhne, se hlasitou kritikou ruského armádního vedení snaží odvrátit od žoldnéřů obvinění z nedostatečně rychlého postupu.

Šéf žoldnéřů nově zároveň uvedl, že útočné oddíly wagnerovců postupují v Bachmutu směrem na západ a že od západní hranice města je dělí „pouhých 625 metrů“. Stejně tak ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek sdělilo, že jeho jednotky pokračují za podpory výsadkářů v ofenzivě na západě Bachmutu.

Ukrajina provedla menší úspěšný protiútok u Bachmutu

Válka na Ukrajině

Generální štáb ukrajinské armády se ve svém ranním hlášení omezil na konstatování, že o Bachmut, stejně jako o Marjinku, pokračují nejprudší boje.

Ukrajinské síly podle amerického Institutu pro studium války (ISW) patrně zatlačily ruské jednotky a dosáhly menšího postupu severně od obce Chromove na západním předměstí Bachmutu a severozápadně od Bile Hory, která leží asi 14 kilometrů jihozápadně od města. Vyplývá to ze záběrů, jež se podařilo zeměpisně určit.

Foto: Iryna Rybakova, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci v Bachmutu

Ukrajinská armáda také ve středu hovořila o tom, že u Bachmutu porazila 6. a 8. rotu ruské 72. samostatné motostřelecké brigády a postoupila o 2,6 kilometru podél tříkilometrového úseku frontové linie.

ISW píše, že vizuálně tyto postupy zatím nezaznamenala. Její analytici už dříve vyhodnotili, že zprávy o ukrajinském postupu na frontě v Doněcké oblasti jsou zřejmě výsledkem zatím pouze omezených a místně oddělených protiútoků.

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek zprávy o  tom, že ukrajinské jednotky na více místech prolomily frontovou linii popřelo a ujistilo, že má situaci pod kontrolou. „Prohlášení šířená po sociálních sítích o ‚prolomení obrany‘ na různých místech fronty neodpovídají skutečnosti,“ uvedlo ministerstvo podle státní agentury TASS. Ujistilo, že celkovou situaci v oblasti „speciální vojenské operace“, jak Moskva nazývá válku proti Ukrajině, má pod kontrolou.

Foto: Concord Press Service, Reuters

Jevgenij Prigožin

„Dědeček, naprostý …“ Prigožin se poprvé pustil přímo do Putina

Válka na Ukrajině

Máte tři možnosti, všechny znamenají smrt. Podoljak komentuje Prigožinovy tanečky kolem Bachmutu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám