Hlavní obsah

Rusko nechává jednotky útočit do úplného vyždímání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské jednotky podnikají útoky až do chvíle, kdy přijdou o třetinu stavu, uvedl britský Královský institut spojených služeb (RUSI). Teprve poté je jednotka vystřídána. Jednotky přitom ztrácejí efektivitu už při mnohem menších ztrátách. Jejich ponechání v boji vysvětluje, proč jsou opakované ruské útoky neúspěšné.

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják u raketometu BM-21 Grad na ukrajinské frontě u Doněcku

Článek

Ruské velení přesto nechává bojovat jednotky i za bodem, kdy už ztratily efektivitu. Zástupce šéfa ukrajinské rozvědky HUR Vadym Skibickyj dokonce na začátku ledna uváděl, že ruské velení nechalo v první linii jednotky, které přišly o polovinu stavu, než je stáhlo do týlu. Opět je nasadilo, jen co se trochu zotavily.

Ponechat v boji jednotky, které mají jen 50 až 70 procent stavu, má dopad na vedení bojových operací, upozornil Institut pro studium války (ISW). Projevuje se to na vzorci vedení bojů. Slábnoucí místní útoky, které způsobují Ukrajincům jen malé škody, pokračují do chvíle, než boje zamrznou kvůli tomu, že jsou jednotky už příliš oslabené. Teprve až když je ruské velení začne považovat za skutečně neefektivní, nastane pauza v ofenzivní operaci, než jsou vyčerpané jednotky nahrazeny čerstvými, a ty se po přestávce pokoušejí opět útočit. Toto nikam nevedoucí schéma bylo pozorováno během ledna a února u Kupjansku a Lymanu.

Rusko dokáže nahrazovat ztráty

Vzhledem k tomu, že se Rusům daří doplňovat stavy, mohou v tomto přístupu pokračovat, ale dokud budou mít Ukrajinci dost zbraní a munice, bude se jim dařit držet obranné linie.

Za Rusko bojuje 15 000 Nepálců. Hluboce litujeme, říkají navrátilci

Válka na Ukrajině

Institut RUSI uvedl, že se Rusku daří vytvářet dost nových sil, aby zvládly ztráty během operací. Daří se mu dokonce jeho síly zvětšovat, a to navzdory tomu, že na Ukrajině vykazuje značné ztráty. Rusové se také potýkají s tím, že počet vojáků, kteří jsou ochotni bojovat na Ukrajině v rámci kontraktu, dosahuje jen 85 procent z plánovaného počtu. Na začátku loňského roku měla Moskva na Ukrajině 360 000 vojáků, zatímco v létě, kdy Ukrajinci zahájili ofenzivu, jich už bylo 410 000 a na začátku letošního roku 470 000.

I když se Rusko vrátilo k sovětskému schématu organizace na úrovni pluků a divizí, jejich stavy jsou nižší, než bývaly sovětské tabulkové stavy.

Kapacita ruských sil

Rusko bude mít dost sil i zbraní, aby bylo letos i v příštím roce schopné udržet současné tempo útoků, nicméně kvalita ruských jednotek se nezlepší.

Podle RUSI disponuje skupina ruských sil asi 7800 hlavněmi, přičemž 20 procent z nich připadá na samohybné houfnice. Dále má 1130 salvových raketometů a 2060 tanků a přes 7000 obrněných transportérů a bojových vozidel pěchoty, především BMP, BTR a MT-LB. Účinnost dělostřelectva ovšem snižuje nedostatek velkorážové munice a raket ráže 220 mm.

Rusko je schopno podle ruského ministerstva obrany letos zvýšit výrobu granátů ráže 152 mm z loňského milionu kusů na 1,3 milionu, ovšem na druhou stranu vyrobí jen 800 000 granátů ráže 122 mm. Musí proto využívat munici ze skladů, která je ovšem stará a často selhává. Část výpadků nahradily dodávky ze Severní Koreje, odkud přišly dva miliony kusů munice ráže 122 mm, což ale nevynahradí nedostatek granátů ráže 152 mm s delším dostřelem.

Pozemní síly podporuje 290 vrtulníků, z nichž 110 je bitevních, a dále 310 proudových letadel. Pro proudová letadla mu ale chybějí piloti. Navíc ztráty letadel včasné výstrahy Il-20 a A-50U Rusům ztěžují řízení vzdušných operací.

To ale neznamená, že se Rusům podaří průlom. Za předpokladu, že Ukrajinci neztratí podporu Západu, na které jsou závislí, Moskvě nebudou současné síly stačit.

„Úspěšné ruské ofenzivy na operační úrovni na Ukrajině budou pravděpodobně vyžadovat, aby do nich ruské velení nasadilo v bojích efektivní a dobře vybavené jednotky ve velkém měřítku, což Kreml nebude schopen nebo ochoten udělat,“ zhodnotil ISW ruskou taktiku.

Rusové zatím nejsou schopni hlubokého průniku. Učí se ale rychle

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám