Hlavní obsah

Za Rusko bojuje 15 000 Nepálců. Hluboce litujeme, říkají navrátilci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roční smlouvu s ruskou armádou podepsalo už téměř 15 000 Nepálců. Hlavním lákadlem jsou pro ně podle stanice CNN peníze. Základní plat činí dva tisíce dolarů (46 400 Kč měsíčně, s příplatky za dlouhodobé nasazení v první linii někteří dostávali až 4000 dolarů (92 800 Kč). To je v zemi, kde zhruba 15 procent lidí žije pod hranicí chudoby, hodně peněz. Příbuzní nepálských žoldnéřů se ale musejí smířit s tím, že mnozí se domů už nikdy nevrátí. V současné době hledají své blízké asi dvě tisícovky nepálských rodin.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý nepálský žoldák ukazuje jizvu, kterou utržil v řadách ruské armády v bojích proti Ukrajině.

Článek

Rám Čandra Chadka stál před chrámem uprostřed Káthmándú a modlil se za své krajany, kteří bojují za Rusko ve válce proti Ukrajině. Přál si, aby přežili brutální boje a vrátili se domů. Stanici CNN se svěřil, že viděl příšerné věci a že svého rozhodnutí přidat se k ruské armádě „hluboce lituje“.

Nebyla to jeho první válka. Bojoval společně s nepálskými rebely, kteří od poloviny 90. let vedli desetiletou krvavou válku s nepálskou armádou. Pak se nechal naverbovat do Afghánistánu, kde „pomáhal“ západním spojencům v boji proti Tálibánu. Když s vrátil domů, měl podle CNN dojem, že už všechno zažil: krveprolití, bolest a smrt přátel.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Tyto satelitní snímky poskytnuté společností MaxarTechnologies ukazují divadlo a obchody v Bachmutu na Ukrajině v neděli 8. května 2022 nahoře a stejné budovy zbourané v pondělí 15. května 2023 dole.

Ale po letech bez práce (zaměstnání v Nepálu nemůže dlouhodobě najít podle odhadů více než desetina mužů) se rozhodl odletět do Ruska, aby se stal žoldnéřem.

Křest ohněm u Bachmutu

„Můj první turnus na frontě se odehrál u Bachmutu. Poslali nás tam po pouhých dvou týdnech výcviku, jen s puškou a základním vybavením,“ vyprávěl. „Byla to hrůza. V Bachmutu není ani píď země, na kterou by nedopadla bomba nebo alespoň granát. Ani strom, ani kousek trávy. Většina domů je v troskách. Je to tam tak příšerné, že se vám hrnou slzy do očí.“

Chadka se octl u Bachmutu i na druhý turnus, který ale předčasně ukončila kulka v kyčli a střepiny z kazetové munice po celém těle. Tato zranění mu ale pomohla vrátit se domů do Nepálu. Nemusel utíkat z vojenského tábora jako mnozí jeho krajané, kteří neustáli „srážku s realitou v ruské armádě ani na frontě“.

Rusové nás chtějí zaplavit masou nevybavených žoldáků, líčí ohledávač mrtvol

Válka na Ukrajině

Mnozí z Nepálců, kteří se nechali naverbovat do ruské armády, jsou nezvěstní. Nepálská zmocněnkyně Bimala Rai Paudjalová loni, kdy byla ve funkci ministryně zahraničí, požádala ruské úřady, aby jí předaly údaje o počtu Nepálců bojujících v řadách ruské armády. Odpovědi se nepálské ministerstvo zahraničí zatím nedočkalo. Nepálské ženy, které postrádají své partnery, tak mohou jen protestovat proti dalšímu verbování.

Foto: Profimedia.cz

Protest v Káthmándú proti verbování do ruské armády. (únor 2024)

Přesto do Ruska přijíždějí především přes Spojené arabské emiráty další Nepálci. Po přistání na moskevském letišti míří do náborového střediska. Tam absolvují základní lékařskou prohlídku a velmi formální pohovor. Následuje uzavření smlouvy a otevření účtu v některé z ruských bank. A pak hurá do výcvikového tábora a během dvou až tří týdnů na bojiště.

Tábor tři dny od Moskvy

Podobnou proceduru má za sebou další Nepálec, který se svěřil se svým osudem z bezpečnostních důvodů pod jménem Rám Šarma. V bojové jednotce ruské armády vydržel tři měsíce. Po vystřídání a návratu do vojenského tábora uprchl.

„Po útěku z tábora mi trvalo tři dny, než jsem se dostal do Moskvy,“ sdělil. O dalších podrobnostech svého návratu do Nepálu nechce mluvit. „Mám ale v Rusku účet a na něm peníze, ale nevím, jestli je možné přes mobil, kde mám přístup k účtu, převést je na nepálský účet,“ povzdechl si.

Chovají se k Srbům jako k dobytku, viní ruské velitele elitní odstřelovač

Evropa

Svého rozhodnutí, že opustil místo hlídače v hotelu v Dubaji, kde vydělával kolem 500 dolarů (11 700 Kč) měsíčně, bývalý nepálský policista hořce lituje. „Nechal jsem se nalákat na peníze. Když jsem ale viděl tu hrůzu na bojišti, přátele, kteří umírali vedle mě, pochopil jsem, že peníze nejsou všechno a že pokud jsem jeden den přežil, druhý se to nemusí podařit. Proto jsem utekl,“ uzavřel své vyprávění. Na jeho místo ale podle CNN nejspíš nastoupil další Nepálec, pro nějž je válka jediným způsobem, jak vybřednout z bídy.

Rusko rekrutuje vojáky na Ukrajinu už i v Nepálu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám