Hlavní obsah

Rusové zatím nejsou schopni hlubokého průniku. Učí se ale rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za stávající situace na frontě nejsou schopni Rusové dosáhnout průlomu do hloubky, uvedl v úterý ukrajinský vojenský expert Konstantin Mašovec. Nemají dostatečně účinnou protibateriovou palbu s dostatečným dostřelem, nejsou schopni ovládnout vzdušný prostor, drží se stejné taktiky a nereagují pružně. Upozornil však, že se přizpůsobují, vyvíjejí nové zbraňové systémy a mění i taktiku. V případě možnosti se nepokusí prorazit do hloubky.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský tank při palbě

Článek

Stávající palebné schopnosti ruské armády neumožňují radikální snížení ukrajinských obranných schopností, a to nejen na operační, ale i na taktické úrovni. „Jinými slovy - současná schopnost ruských sil plnit celý komplex palebných úkolů počínaje potlačením palby nepřítele na předním okraji fronty a konče palbou na cíle v hloubce sil protivníka, na velitelská stanoviště, odpalovací stanoviště, zálohy neumožňuje správně provést útočnou operaci,“ uvedl Mašovec na svém kanálu na Telegramu.

Upozornil, že se ruské velení drží stále stejných operačních postupů, což naposled ukázaly boje u Avdijivky, kde Rusové také soustředili větší množství obrněné techniky k průlomu, ale nakonec opět skončili u postupného dobývání území po metrech.

„Rusko dostatečně nepřizpůsobilo svou taktiku a drží se šablon stávajících teorie, aniž by zohlednilo technologický faktor. To jsme mohli nejednou vidět v době nynější války, kdy jde o nástup ruských divizí, brigád nebo pluků v hustých formacích po intenzivní palebné přípravě, která prostě dostatečně nepotlačila obranný systém ukrajinských sil. Poslední případ s Avdijivkou je velmi názorný,“ napsal analytik.

Něco dobyli, ale na jaře jim dojde dech. A pak nastoupíme my, řekl šéf ukrajinské rozvědky

Válka na Ukrajině

Rusové opakují stejné chyby

Mašovec zmínil i některé případy frapantních chyb: „Klidně postupují v kolonách na linii nástupu, klidně rozvíjejí bojové formace a chovají se, jak je psáno v bojových předpisech. Skutečnost, že je nyní mohou spatřit z dálky ještě během přesunu nebo na místě soustředění, kde je možné na ně navést palbu, ruští velitelé často neberou v úvahu.“

„Někdy vznikal dojem, že ruské velení během organizování a vedení útoků prostě nebralo v úvahu, že je dnes možné klást minové pole na dálku i do značné vzdálenosti. Že je ve vzduchu úplné hejno dronů a velení operace se neprovádí jen rozkazem po polním telefonu a pak na to s… pes, ale online,“ dodal ukrajinský analytik.

Role západní techniky a pomoci

Institut pro studium války k jeho pohledu dodal, že Rusko má problémy s protibateriovou palbou. Ukrajinci využívají granáty ráže 155 mm s delším dostřelem než Rusové a mají také lepší dělostřelecké radary. Západ také poskytl Ukrajincům přesné střely s dosahem od stovky do tří set kilometrů, jako jsou raketomety HIMARS a střely ATACMS.

Zbraň, kterou ještě nikdo v boji nepoužil. Na Ukrajinu dorazí z USA už ve středu

Válka na Ukrajině

Jejich význam ocenil i náměstek ukrajinského ministra obrany Ivan Havryljuk v rozhovoru pro web Informacionnyj Navidgator . Západní dělostřelecké systémy mají větší dostřel a přesnost a právě v této oblasti má Ukrajina převahu nad Ruskem, protože se s ním nemůže srovnávat co do počtu vojáků, tanků a vypálených granátů.

Rusům se také nedaří ovládnout vzdušný prostor nad bojištěm, což je klíčové pro jakýkoli průnik do hloubky. Ruské letectvo kvůli velkému množství účinných systémů protivzdušné obrany zkracuje působení nad územím nepřítele na co nejmenší dobu, či tam vůbec nezalétává a sází na použití kluzákových pum.

Institut dodal, že bez přetrvávající podpory ze Západu by se Ukrajincům nedařilo čelit ruskému náporu. To dal najevo i Ivan Havryljuk.

Je to Bidenův chyták, řekl Kreml k informacím o ruské jaderné hrozbě ve vesmíru

Evropa

Rusové se dokážou poučit

Mašovec však varoval, že se situace může změnit: „Rusové se bohužel učí velmi rychle. Nepřítel na změny dozrává a zřejmě se přizpůsobí jak na taktické a operační úrovni od organizační struktury a složení štábu operační skupiny až po kvantitativní a kvalitativní úroveň výzbroje a výstroje jednotek.“

Foto: Rfe/rl/serhii Nuzhnenko, Reuters

Protitankové zbraně jako SPG-9 představují velké nebezpečí pro obrněnou techniku, když se obráncům nezabrání v jejich použití

Zmínil, že Rusko už zvyšuje sílu dělostřeleckých jednotek přiřazených k brigádám a buduje nové. Snaží se také utajit, kde soustřeďuje své jednotky, aby se obránci nemohli připravit. K tomu využívá dezinformací, ale také přesunuje útvary po menších skupinách různými trasami.

Zmínil i postupnou změnu taktiky, když už nesází na průlom vedený obrněnými jednotkami: „Můžeme pozorovat, jak velká většina jednotek protivníka, které mají dostatečně vysokou úroveň mobility zůstává v druhé linii a útočné operace na soustavu ukrajinské obrany provádí především pěchota.“

Průlom může přijít

Výsledkem je, že se fronta téměř nehýbe. Jak však Mašovec varuje, neznamená to ústup od teorie průniku do hloubky: „Za zmínku stojí rostoucí míra flexibility ruského velení, které demonstruje v jednotlivých případech útočná pěchota za mohutné dělostřelecké podpory a odsun velké části obrněné techniky od fronty. Není však pochyb, že pokud se se někde podaří prokousat se, tak tyto mechanizované a tankové jednotky budou nasměrovány do této díry.“

Rusko nemůže být na Ukrajině poraženo, řekl Putin americkému moderátorovi

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám