Hlavní obsah

Rusko naverbovalo 280 000 vojáků, cílí i na cizince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská armáda od začátku roku najala do svých služeb asi 280 tisíc lidí. Podle agentury Reuters to v neděli prohlásil místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv. Britské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusko verbuje jako vojáky do války na Ukrajině i migranty ze Střední Asie a občany sousedních zemí.

Foto: Alexey Maishev, ČTK/AP

Náměstek ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv

Článek

„Podle údajů ruského ministerstva obrany bylo od 1. ledna do řad ozbrojených sil na základě smlouvy přijato asi 280 000 lidí,“ prohlásil Medvěděv během své návštěvy ruského Dálného východu, napsala RIA Novosti.

Část jsou rezervisté, část dobrovolníci. Ruský exprezident řekl, že se v regionu setkal s místními představiteli s cílem spolupracovat na posílení ruské armády.

Podle informací britské rozvědky se Rusko snaží do armády najímat také lidi z okolních států, k čemuž ho nutí i rostoucí počet obětí bojů na Ukrajině, kam Moskva podnikla loni v únoru invazi.

Ukrajinci čistili minová pole ručně, první obrannou linií přesto pronikli

Válka na Ukrajině

V zemích, jako je Arménie či Kazachstán, Rusko zveřejnilo on-line inzeráty s nabídkou působení v ruské armádě a nabídlo zálohy ve výši 495 000 rublů (115 000 Kč) a měsíční mzdy od 190 000 rublů (44 000 Kč), napsala britská rozvědka. To je výrazně více než průměrná mzda v těchto zemích,

„Nejméně od května 2023 přistupuje k migrantům ze Střední Asie s slibem rychlého získání občanství a platem až v přepočtu 93 000 korun, když budou bojovat na Ukrajině,“ uvedla britská rozvědka.

„V Rusku je nejméně šest milionů migrantů ze Střední Asie, které Kreml pravděpodobně považuje za potenciální rekruty,“ dodala s tím, že cílem Ruska je vyhnout se další nepopulární mobilizaci před prezidentskými volbami plánovanými na rok 2024.

Podle britského ministerstva obrany se Rusko při najímání vojáků do armády uchyluje i k nátlaku. Do ruské armády byli údajně nuceni vstoupit uzbečtí stavební dělníci pracující v okupovaném jihoukrajinském městě Mariupol. Hned po příjezdu jim byly zabaveny pasy.

Rusko chce naverbovat 400 000 vojáků

Členové branného výboru Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Andrej Guruljov a Viktor Sobolev podle ruskojazyčné verze BBC uvedli, že Rusko má v plánu rekrutovat do konce roku na základě smluv více než 400 000 vojáků.

Dosavadních 280 000 rekrutů označil Sobolev, který dříve velel 58. vševojskové armádě v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Govorit Moskva za nedostatečný počet.

„Do konce roku potřebujeme najmout 421 000 vojáků. Je to kvůli vytvoření nových formací, které plánuje generální štáb,“ řekl Sobolev.

„Počet byl stanoven tak, aby již nedocházelo k mobilizacím, na které nejsme zcela připraveni,“ dodal.

Stejné údaje tento týden zmínil i Sobolevův kolega z branného výboru Guruljov. O tom, že ruské úřady chtějí na základě smluv přijmout do armády až 400 tisíc lidí, informovala již koncem března agentura Bloomberg.

Nucená mobilizace, která byla v Rusku vyhlášena na podzim loňského roku, vyvolala u velké části Rusů pobouření. Za mobilizace bylo podle ruských představitelů do zbraně povoláno asi 300 tisíc mužů.

Erdogan chce v pondělí v Moskvě domluvit dohodu o exportu obilí z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám