Hlavní obsah

Ukrajinci čistili minová pole ručně, první obrannou linií přesto pronikli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obtíže při překonávání první ruské obranné linie popsal v rozhovoru pro Observer velitel ukrajinské skupiny sil Oleksandr Tarnavskyj.  Zmínil, že průchody v minových polích se musely dělat v noci. Situace za první obrannou linií je podle něj jednodušší, protože druhá není kontinuální, takže lze nasadit tanky. Navíc Rusové většinu prostředků a sil vyčlenili na první linii.

Foto: Reuters

Ukrajinští ženisté hledají miny ve Svjatohirsku

Článek

Tarnavskyj odhadl, že Rusové vyčlenili na obranu první linie 60 procent svých sil a zbylých dvou pak už jen po dvaceti: „Podle mého názoru byli Rusové přesvědčeni, že se Ukrajinci nedostanou přes tuto obrannou linii. Připravovali ji přes rok. Dělali vše, aby zajistili, že oblast je připravena dobře.“

V rozhovoru dodal, že průchody v ruských minových polích museli ukrajinští ženisté ručně čistit v noci. Jakmile byla nasazena nějaká technika na vytváření průchodů v minových polích, Rusové na ni okamžitě soustředili palbu: „To byl důvod, proč odminování prováděla jen pěchota a pouze v noci. Poté, co jsme zahájili protiofenzivu, strávili jsme větší čas odminováním, než jsme očekávali. I evakuace zraněných pro nás byla obtížná a komplikovala náš postup.“

Situace za první obrannou linií je podle něj pro Ukrajince příznivější: „Je velký rozdíl mezi první a druhou linií obrany. Druhá není tak dobře vybudovaná.“ Ukrajinci mohou proto používat svoje vozidla, i když i v ní jsou minová pole. V této oblasti ale operují ruské síly. Spíše než jedna defenzivní linie tam jsou jen jednotlivé úseky obrany.

Přerušit ofenzivu nelze

„Nyní se soustřeďujeme na dokončení zničení nepřátelských jednotek, které poskytují krytí stahujícím se ruským vojákům za jejich druhou obrannou linií,“ uvedl velitel skupiny Tavrija, nazvané podle historické oblasti Tauridy, jejíž součástí je i Krym.

Podle něj nejde nyní postup zastavit: „Nepřítel stahuje rezervy nejen z Ukrajiny, ale také z Ruska. To nás vede k tomu, abychom útočili více a rychleji. Kdybychom zastavili postup, nepřítel by soustředil nové síly.“ V tom se shoduje s názorem komentátora listu Simonem Tisdallem, jenž říká, že příměří může být pro Putina jen taktickou pauzou, aby mohl posílit a zkonsolidovat síly.

Tarnavskyj je přesvědčen, že „dříve nebo později Rusům dojdou ti nejlepší vojáci“.

Tarnavskyj dodal, že Ukrajinci útočili ve více směrech a nejen na Tokmak: „Pro úspěch v jednom směru musíte zmást nepřítele.“

Konečný cíl je podle něj jasný: „Dosáhneme hranice Ukrajiny z roku 1991. Nechceme, aby naše děti a vnuci bojovali s Rusy. A kdo je tu, aby je zastavil? Jen my.“

Rusko vede ideologicky motivovanou věčnou válku

Komentátor listu The Guardain Simon Tisdall uvedl v komentáři, že je Rusko je nutné porazit, i když si to ani po 18 měsících války mnozí politici ještě neuvědomují. Zmínil, že Kreml stále požaduje úplnou kapitulaci Kyjeva.

„Kreml opakovaně dává najevo, že jenom úplná kapitulace Ukrajiny je přijatelná jako základ pro mírovou dohodu,“ uvedla Constanze Stelzemüllerová z institutu Brookings.

Za mylná proto označil vyjádření bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, že Ukrajina se musí smířit s trvalou ztrátou Krymu a dalších okupovaných oblastí a nevstoupit do NATO a EU. Sarkozy tvrdí, že by EU, Rusko a Francie měly obnovit sousedské vztahy, což je idea i dalších západoevropských pravicových politiků toužících se objímat a líbat s Putinem. Tisdall ale upozorňuje, že postoj Rusů se naopak přitvrzuje.

Oceňuje postoj Josepa Borrella, jenž má v EU na starosti zahraniční politiku, a řekl, že váhání po rozhodnutí pomáhat napadené zemi může přijít draho. Podotýká, že západní vůdci jako Joe Biden, Emmanuel Macron, Olaf Scholz a Rishi Sunak to také chápou. Tisdall se ztotožňuje s názorem komentátorky Judy Dempseyové: „Válka musí být o ukončení ruských imperiálních ambicí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám