Hlavní obsah

Rusko mobilizuje Ukrajince deportované z okupovaných území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Rusko mobilizuje ukrajinské občany, které deportovalo z dočasně okupovaných území na východě Ukrajiny. Na Telegramu o tom informovala Luhanská vojenská správa.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Na území Ruské federace dochází k mobilizaci mužů deportovaných z dočasně okupovaných území. To je jeden z důvodů, proč ruské úřady na těchto místech vydávaly ruské pasy,“ uvedla vojenská správa.

Rusko podle ní rekrutuje také ukrajinské trestance, kteří byli násilně přesunuti do ruských věznic. Jako příklad uvedla správa situaci v Krasnodaru, kde probíhá intenzivní nábor do polovojenské Wagnerovy skupiny vlastněné Jevgenijem Prigožinem.

Vojenská správa se věnuje také situaci přímo v Luhanské oblasti. Rusové podle ní mají stále nižší důvěru v tamní kolaboranty.

Rusko se s nevelkým úspěchem pokoušelo vydávat své pasy na Donbasu tamním obyvatelům už před nelegálními a narychlo uspořádanými referendy o nezávislosti čtyř útvarů na Ukrajině.

Nabízelo dokonce finanční podporu ve výši 10 tisíc rublů (zhruba 3200 korun) výměnou za ruský pas.

USA pošlou Ukrajině 31 tanků Abrams, oznámil Biden

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám