Hlavní obsah

Rusko má zdvojnásobit výrobu řízených střel. Nedostatek munice Šojgu popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský podnik na výrobu přesné munice má za úkol v krátké době zdvojnásobit produkci, řekl v úterý ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterním projevu k vysokým velitelům. Uvedl také, že se zvýšila výroba zbraní a munice. Tvrdí, že její dodávky na frontu jsou dostatečné, i když si frontoví velitelé stěžují, že jim chybí.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Šojgu se jmenovitě věnoval dodávkám řízených střel od podniku Taktičeskoje raketnoje vooruženije (KTRV), který dodává do oblasti bojů širokou škálu zbraní. Šojgu ocenil jejich výjimečnost, podle něj některé z nich nemají obdoby.

„U některých nejnovějších typů zbraní přešla korporace v krátké době na sériovou výrobu,“ ocenil podnik Šojgu.

KTRV vyrábí především torpéda Škval, řadu typů protilodních střel, taktické střely s plochou dráhou letu Ch-59, protiradarové střely Ch-58, laserem naváděné bomby KAB-1500 o hmotnosti 1500 kilogramů či rakety Ch-38 určené pro ničení pancéřovaných cílů.

Ruští propagandisté dostali notičky pro případ prohry. Meduza je zveřejnila

Válka na Ukrajině

„Nyní je potřeba zdvojnásobit výrobu vysoce přesných zbraní v co nejkratším čase,“ zdůraznil Šojgu v projevu úkol pro podnik.

Munice je dost, tvrdí ministr

Šojgu současně odmítl, že by byl nedostatek munice. Na frontu jí podle něj jde dost.

„Letos bylo už ozbrojeným silám posláno dostatečné množství munice, aby způsobila protivníkovi efektivní palebné škody. Obecně vojenskoprůmyslový komplex zajišťuje potřeby armády a námořnictva. Oproti začátku roku 2022 se množství zakoupených základních typů zbraní zvýšilo 2,7krát a zvláště žádaných sedmkrát,“ uvedl ministr.

Současně ale připustil možné výpadky: „I tak je nutné včas odhalit rizika neplnění závazků ze strany podniků a urychleně přijmout korigující opatření.“ Dodal, že akce ruských skupin vojsk během speciální operace, jak Kreml označuje invazi, „značně závisí na včasném doplnění zásob zbraní, vojenské techniky a munice“.

Wagnerovci nemají granáty

Na nedostatek munice si opakovaně stěžuje majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který tvrdí, že se jeho muži možná budou muset stáhnout od Bachmutu, protože nemají dost munice ani na týden.

Jeden z velitelů wagnerovců, vysoký důstojník v záloze Dmitrij Podolskij, který v aktuálních bojích přišel o ruku, podepsal jmény padlých wagnerovců více než tisíc dopisů Státní dumě s žádostí o prošetření příčin nedostatku granátů a o nalezení odpovědných osob.

Prigožin k tomu doplnil: „Na mé neprůstřelné vestě jste viděli nápis Gruz 200 - jsme spolu. Klademe si otázku, proč byrokraté spáchali nejtěžší zločin, který mohl být spáchán, a donutili ruské lidi umírat bez zbraní, munice a dalšího nutného vybavení.“

Gruz 200 (Náklad 200) je ruský film o válečných obětech z Afghánistánu. Pojem „Gruz 200“ se pak vžil jako označení pro mrtvé.

Putin prý nařídil dobýt Bachmut do 9. května

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám