Hlavní obsah

Ruští propagandisté dostali notičky pro případ prohry. Meduza je zveřejnila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové se připravují na možnou prohru na bitevním poli. Kreml už státním a provládním médiím rozeslal pokyny, jak komunikovat případný úspěch očekávané ukrajinské protiofenzivy. Informoval o tom v úterý ruský opoziční server Meduza s tím, že má zmiňované materiály k dispozici.

Foto: Profimedia.cz

K nejznámějším tvářím ruské propagandy patří mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Článek

„Kreml žádá propagandisty, aby nesnižovali očekávání ohlášené protiofenzivy Ukrajiny s podporou NATO a aby neříkali, že Kyjev na protiofenzivu není připraven. Provládní média by se naopak měla zaměřit na to, že západní země dodávají Kyjevu zbraně a všemožně podporují Ukrajinu,“ cituje server Meduza ze zmiňovaného dokumentu.

Pro případ, že Ukrajinci s dopředu avizovaným protiútokem uspějí a podaří se jim osvobodit některá Rusy okupovaná území, má kremelská propaganda připraveno ospravedlnění.

Bude říkat, že Rusko bojuje prakticky proti celému (kolektivnímu) Západu, a že se tedy jedná o nerovný souboj.

Ukrajinská protiofenziva může být pro Rusko tragédií, varuje Prigožin

Válka na Ukrajině

Tento úhel pohledu umožní v případě neúspěchu protiútoku mluvit o husarském kousku ruské armády. V případě prohry zase manuál Kremlu radí informovat o statečném vzdoru v předem prohrané bitvě.

Nová příručka ruských propagandistů má rovněž apelovat na to, aby se média kvůli hrozícím ekonomickým problémům příliš nezabývala investicemi do okupovaných území (na jejich poválečnou obnovu) a referovala spíš o investicích v samotném Rusku. Podobně není žádoucí mluvit o zrušených průvodech při příležitosti oslav vítězství ve druhé světové válce.

Iniciativu tlumí bahno

Z výroků ukrajinských představitelů vyplývá, že ukrajinská armáda protiofenzivu skutečně nachystala a čeká na příhodný okamžik, respektive příslušný rozkaz. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov naznačil, že se Kyjev i přes všeobecná velká očekávání pokusí Rusy zaskočit.

„Doufám, že to začne nečekaně. Protože v tom je smysl vojenské operace - nikdo se nesmí dozvědět, že začala. Čím déle o ní nebude vědět nepřítel, tím lépe,“ uvedl.

Loni na podzim se ukrajinským silám podařilo osvobodit rozsáhlou část Charkovské oblasti na severovýchodě země a část Chersonské oblasti na jihu. Od té doby se ale fronta prakticky neposunula.

Nyní postupy vojsk obou armád brzdí počasí. Na východě Ukrajiny je totiž tak jako každé jaro rozbahněná krajina, která komplikuje přesuny těžké techniky.

Tanky, obrněnce, raketové systémy. Na protiofenzivu jsme na vysoké procento připraveni, říká Reznikov

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám