Hlavní obsah

Putin prý nařídil dobýt Bachmut do 9. května

Ruský prezident Vladimir Putin požaduje, aby byl Bachmut ovládnut do 9. května, což je den, kdy v Rusku slaví vítězství nad Německem. Ve svém vyjádření to uvedl mluvčí ukrajinského velitelství Východ Serhij Čerevatyj, kterého citoval server Politico. Podobné informace se však objevily ve více zdrojích. Majitel Wagnerovy skupiny si stěžuje na nedostatek munice, kvůli němuž se možná budou muset stáhnout.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Dým stoupá z ostřelovaného Bachmutu.

Článek

O posledním termínu, dokdy má být ovládnut Bachmut, mluvil Čerevatyj, přičemž si dělal legraci z toho, jak se mění toto datum: „Okupanti už mohou žádat o zápis do Guinessovy knihy rekordů za neustálé změny termínu. Když se to nepovedlo do 1. máje, posunulo se to na 9. květen.“

„Navzdory významným ztrátám nepřítele jsou nové jednotky wagnerovců, bojovníků dalších soukromých armád a výsadkářů neustále vrhány do bitvy. Nepřítel však selhal ve snaze ovládnout město,“ dodal mluvčí podle Politika. Podle některých zdrojů dokonce ruský prezident Vladimir Putin hrozil ministrovi obrany Sergeji Šojguovi, že jinak on i další velitelé ponesou důsledky.

Čerevatyj volil skoro stejná slova jako velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj, který přiznal. „Situace je docela složitá. Nepřítel provedl četné útoky a snažil se prolomit obranu našich pozic v několika směrech. Díky nezlomnosti a odvaze obránců pevnosti (Bachmut) však akce nepřítele neuspěly.“ Syrskyj dodal, že místy se podařilo obráncům přejít do protiútoku a nepřítel musel některá dobytá místa opustit.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Z Bachmutu ve středu 26. dubna

Institut pro studium války upozornil, že některé ruské pozice v Bachmutu jsou ohroženy protiútoky.

Rusové mají současně problémy s dodávkami munice. Na její nedostatek si stěžoval i majitel soukromé Wagnerovy armády Jevgenij Prigožin, který pohrozil, že pokud ji wagnerovci nedostanou, mohou se stáhnout. „Pokud budou dodávky munice odmítnuty, zvažuji nutnost předat nejvyšším velitelům informaci, zda je za podmínek nedostatku munice uskutečnitelné, aby Wagnerova skupina dál působila v Bachmutu.“ Stěžoval si i na absenci zdravotníků.

Na konci minulého pracovního týdne říkal, že 28. duben je termínem, dokdy se rozhodne, „zda zaútočíme na Bachmut, nebo ne; nyní se rozhodne, jestli tu zůstaneme, nebo ne.“ Prigožin sice zdůraznil, že wagnerovci jsou patrioti, budou bojovat o Bachmut do poslední kulky, ale munice není dost ani na týden, natož na delší dobu.“ Za této situace nemůže udělat nic jiného, než se stáhnout. „Mnohem pravděpodobnější je, že budeme donuceni se stáhnout z části území,“ řekl.

Prigožin varoval před ukrajinským útokem: „Zvon už zvoní. Zvon ukrajinského útoku. Potřebujeme munici a musíme přestat lhát obyvatelům Ruské federace, že všechno je ok. Stažení wagnerovců by přitom ohrozilo vojáky regulérní armády, kteří by se dostali pod tlak Ukrajinců, a to by ještě ztížilo pozici ruského velení, které beztak čelí tvrdé kritice.

Reklama

Výběr článků

Načítám