Hlavní obsah

Rusko chystá velkou leteckou bitvu, u hranic s Ukrajinou shromažďuje stíhačky, tvrdí rozvědky

Západní tajné služby pozorují, že se Rusko připravuje na mohutný letecký úder. U hranic s Ukrajinou totiž shromažďuje velké množství stíhaček, píše deník Financial Times s odvoláním na své dva zdroje.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Ruské pozemní síly jsou většinou vyčerpané. Vypadá to, že se nyní válka přemění na vzdušnou bitvu. Pokud to má Ukrajina přežít, pak potřebuje co nejvíce systémů protivzdušné obrany a munice,“ řekl jeden ze zdrojů deníku Financial Times.

To zapadá do současné diskuse spojenců Ukrajiny o dodávkách stíhaček.

„Americký ministr obrany Lloyd Austin dal velmi jasně najevo, že máme krátkou dobu na to, abychom pomohli Ukrajincům připravit se na ofenzivu, a že mají zcela specifické potřeby,“ řekl vysoký představitel americké administrativy.

Rusko má vyrazit do ofenzivy s 1800 tanky a 300 tisíci vojáky

Zahraniční

Pokud jde ale o stíhačky, po nichž Ukrajina volá, žádný zvláštní pokrok mezi spojenci nenastal. Německý ministr obrany Boris Pistorius (SPD) vyloučil, že by Německo na Ukrajinu v nejbližší době dodalo stíhačky.

„Pokud nebe nad Ukrajinou zůstane bezpečné v příštích třech až čtyřech měsících, pak budeme moci mluvit o všech dalších krocích – nyní má smysl použít obrněné jednotky,“ řekl Pistorius.

Dodal, že prioritou je zajistit bezpečnost vzdušného prostoru nad Ukrajinou, a to vyžaduje funkční systém protivzdušné obrany s dostatečným množstvím munice.

Jeho americký protějšek Lloyd Austin uvedl, že v této záležitosti „není nic nového“. Řekl také, že USA „neočekávají velký ruský nálet“.

Reklama

Výběr článků

Načítám