Hlavní obsah

Postupujeme dále na jih, Robotyne plně osvobozeno, hlásí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robotyne
Aktualizováno

Ukrajinské velení v pondělí ráno informovalo o kompletním osvobození vesnice Robotyne, které by mělo armádě vytvořit prostor k dalšímu průniku ruskou armádou směrem na strategicky významná města Tokmak a dále na Melitopol. Upozornil na to server Ukrajinska Pravda.

Postupujeme dále na jih, Robotyne plně osvobozeno, hlásí UkrajinciVideo: Reuters

 
Článek

O osvobození Robotyne Ukrajinci informovali už minulý týden, stále se ale ocitali pod palbou. V pondělí přišlo oficiální potvrzení o osvobození vesnice. Ukrajinské jednotky se nyní v rámci protiofenzívy snaží postupovat dále na jih, uvedla stanice Sky News.

Postup ukrajinských sil jihovýchodním směrem podle ČTK potvrzují i američtí odborníci.

Podle zpráv Institutu pro studium války (ISW) z minulého týdne Ukrajinci postoupili nejen v Robotyne a jihovýchodně od něj, ale také východně od Novoprokopivky ležící 5 km jižně od Robotyne. To by naznačovalo, že se ukrajinským čelním jednotkám podařilo Rusy obejít.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Ukrajinský tank poblíž Robotyne

Analytici ISW upozorňují, že nejasnosti ohledně doplnění ztrát a vybavení ruských jednotek na jihu Ukrajiny ztěžují předpovědi ohledně průběhu další etapy bojů. V oblasti podle nedávného hodnocení situace v podání ISW chybějí ruské síly, které dosud nebyly nasazeny do bojů. To může svědčit o tom, že další linie ruské obrany může být méně pevná než pozice, které již ukrajinské síly překonaly. Podle amerických expertů není jasné, zda si Rusové dokážou udržet převahu, pokud nebudou s to nasadit stejné množství vojáků i na další obranné linii.

Ukrajinští vojáci už operují v Robotyne, evakuovali z něj civilisty

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám