Hlavní obsah

Renault začal v Rusku znovu vyrábět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská automobilka Renault v pondělí obnovila svou výrobu v Moskvě. Agentuře Reuters to potvrdil mluvčí francouzského podniku. Renault přerušil v Rusku výrobu aut koncem února, konkrétně den po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Důvodem ale byly logistické problémy, nikoliv ruská agrese.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle zdrojů Reuters má rozhodnutí Renaultu podporu u francouzské vlády, která je hlavním akcionářem automobilky.

Renault je na ruském trhu angažovaný mnohem více než většina evropských automobilek. Od roku 2016 vlastní ze dvou třetin největší ruskou automobilku AvtoVAZ. Celkem v zemi zaměstnává 40 tisíc lidí.

Ačkoliv se výrobní práce v moskevské továrně znovu rozběhly, tak AvtoVAZ v pondělí oznámila, že kvůli nedostatku elektronických součástek tento týden zčásti zastaví produkci ve dvou svých závodech ve městech Toljatti a Iževsk.

Nestlé pod palbou kritiky. Své podnikání v Rusku odmítá ukončit

Válka na Ukrajině

AvtoVAZ tento měsíc kvůli nedostatku součástek pozastavuje produkci opakovaně. V jeho továrně v Iževsku Renault vedle ruských modelů Lada vyrábí také modely Logan a Sandero pro ruský trh.

Vedení Renaultu podle zdrojů agentury Reuters asi před deseti dny zkoumalo různé možnosti postupu v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem, ale rozhodlo se ponechat svou přítomnost v Rusku beze změny. Podle finanční společnosti Citibank tam firma vytváří zhruba osm procent svých zisků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám