Hlavní obsah

Putinem vyhlášené vánoční příměří je zastírací manévr, tvrdí američtí analytici

Ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyhlášené příměří v bojích na Ukrajině během pravoslavných Vánoc má poškodit pověst Ukrajiny a Rusko se chce chopit iniciativy na bojišti, tvrdí to analytici amerického Institutu pro studium války.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Analytici tvrdí, že Putin se „vánočním příměřím“ snaží poskytnout vojákům 36hodinovou přestávku na odpočinek, zotavení a také možnost obnovit útočné operace v kritických oblastech fronty.

Institut pro studium války tvrdí, že taková přestávka přinese nepřiměřené výhody ruským jednotkám a začne zbavovat Ukrajinu iniciativy.

Současně Putinovo příměří vysvětlované náboženskými důvody posiluje ruskou propagandu, jež bude prezentovat Ukrajinu jako zemi, která potlačuje náboženské skupiny a staví Putina do pozice „skutečného obránce křesťanské víry“.

Chcete příměří? Tak odejděte, pokrytci, reaguje Kyjev na Putinův rozkaz zastavit palbu

Zahraniční

Použití příměří jako součásti propagandy v kombinaci s Putinovými maximalistickými cíli na Ukrajině naznačuje, že šéf Kremlu nechce vést s Ukrajinou žádná jednání.

K dočasnému příměří vyzval v předvečer Vánoc moskevský patriarcha Kirill, jenž stojí v čele ruské pravoslavné církve, aby se věřící mohli zúčastnit svátečních bohoslužeb.

Pravoslavná církev slaví Vánoce 7. ledna podle juliánského kalendáře a bohoslužby se obvykle konají v noci ze 6. na 7. ledna.

Šéf Kremlu podle prohlášení své kanceláře reagoval na výzvu patriarchy a nařídil ministrovi obrany, aby zavedl režim příměří podél celé fronty na Ukrajině od pátečních 12:00 (10:00 SEČ) do 24:00 (22:00 SEČ) v sobotu.

Příměří? Jen Putinovo gesto k Rusům, střelba neutichne, míní analytik

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám