Hlavní obsah

Šéf wagnerovců nařkl Šojgua ze zrady

Aktualizováno

Moskvě se bouří elitní žoldáci. Majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin ruské armádní vedení v úterý ve dvou audionahrávkách obvinil ze snahy odstřihnout jeho bojovníky v první linii od zásobování. To je podle něj možné označit za zradu. Moskva obvinění odmítla. Upozornily na to mimo jiné agentury Reuters a AP.

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Prigožin na pohřbu jednoho z vojáků Wagnerovy skupiny loni v prosinci

Článek

„Náčelník generálního štábu (Valerij Gerasimov) a ministr obrany (Sergej Šojgu) vydávají rozkazy horem dolem, nejen aby se k wagnerovcům nedostala munice, ale aby se jim nepomáhalo ani s leteckou přepravou. To můžeme v situaci, kdy skupina bojuje o Bachmut a ztrácí stovky bojovníků denně, nazvat zradou vlasti,“ křičí Prigožin na jedné z nahrávek, která je podle agentur AP, Reuters a dalších světových médií autentická.

Kromě munice se wagnerovcům podle Prigožina nedostává ani speciálních lopatek pro hloubení zákopů, což přispívá k tomu, že bojovníci skupiny „padají jako mouchy“.

Vedení armády se prý svými rozkazy snaží zničit Wagnerovu armádu.

Wagnerova skupina na Telegramu přiložila fotografii padlých bojovníků. „Tito muži včera (21. února) zemřeli v důsledku takzvaného muničního hladovění. Mohlo jich být pětkrát méně,“ okomentoval Prigožin pohled na mrtvé členy svého uskupení.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury Reuters označilo Prigožinovo tvrzení o zastavení zásobování bojových jednotek za „absolutně nepravdivé“. Wagnerovce přitom přímo nezmínilo.

Prigožin na to nicméně reagoval zveřejněním další nahrávky, na níž se rozčiloval, že nejde „o nic jiného než o plivání na wagnerovce,“ uvedl britský deník The Guardian.

Mám se omluvit, jinak nedostaneme zbraně, vzteká se šéf wagnerovců

Válka na Ukrajině

Kritizovat může, ale všechno má své meze

Ruský oligarcha a zakladatel wagnerovců Prigožin je (nebo alespoň dosud byl) pokládán za blízkého přítele ruského prezidenta Vladimira Putina. Když začali jeho muži bojovat o Bachmut, kde v posledních týdnech probíhají nejtužší boje, dostávalo se mu nebývalé pozornosti i v ruských médiích. Nyní ale jeho vztah s moskevskou elitou patrně prochází těžkou krizí. Ta je o to vážnější, že tento oligarcha vlastní a ovládá soukromou armádu prvotřídně vycvičených zabijáků.

Prigožin ruské velení kritizuje dlouhodobě. Zřejmě proto, že si to vzhledem k blízkému vztahu k Putinovi může dovolit. Generály a vysoké představitele Kremlu opakovaně obvinil z nedostatečné horlivosti ve snaze dobývat ukrajinská území. Z vlastizrady je ale obvinil poprvé.

Ruské velení podle agentury Reuters už pracuje na tom, aby Prigožinovi přistřihlo křídla. Odebralo mu povolení rekrutovat zajatce, což ovšem wagnerovci nekritizovali, ale naopak označili za vlastní rozhodnutí. Hovoří se také o stažení z první linie a omezení pravomocí.

Wagnerovci dostanou konkurenci. Vlastní žoldnéřskou skupinu chystá Kadyrov

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám