Hlavní obsah

Putin vyhlásil v okupovaných oblastech na Ukrajině stanné právo

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu podepsal dekret, jímž vyhlásil stanné právo ve čtyřech ukrajinských regionech, které se Moskva snaží anektovat. S odkazem na oficiální stránky Kremlu o tom informovala agentura TASS.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Podepsal jsem dekret, který vyhlašuje stanné právo na těchto čtyřech územích Ruské federace: Doněcká lidová republika, Luhanská lidová republika, Záporožská a Chersonská oblast. Dekret bude okamžitě odeslán ke schválení Radě federace (horní komora Federálního shromáždění) a o rozhodnutí bude informována Státní duma,“ řekl Putin po zasedání Rady bezpečnosti.

Na základě podepsaného dekretu vejde stanné právo v platnost od půlnoci ze středy na čtvrtek.

Dekrety následně schválila Rada federace, horní komora ruského parlamentu. Schválení Radou federace bylo již předem považováno za formalitu.

„Zavedení ‚stanného práva‘ na okupovaných územích ze strany Ruské federace je třeba považovat pouze za pseudolegalizaci drancování majetku Ukrajinců dalším'přeskupením'. Pro Ukrajinu to nic nemění: pokračujeme v osvobozování a deokupaci našich území,“ komentoval zprávy poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Rozšířit na celé Rusko?

Válečný stav vyhlášený Vladimirem Putinem může být v případě potřeby rozšířen na libovolné místo v Rusku, píše novinář Andrew Roth pro deník Guardian.

Odvolává se na bod č.3 příslušného dekretu.

Záporožskou a Chersonskou oblast Rusko uznává za své od 30. září, a to na základě výsledků pseudoreferend, které drtivá většina světa neuznává.

Putin také zmínil, že režim v Kyjevě nadále odmítá uznat volbu obyvatel těchto oblastí, stejně jako odmítá vyjednávat. „Neonacisté používají teroristické metody. Sabotují zařízení zajišťující obživu a páchají atentáty na představitele místních úřadů,“ uvedl.

Šéf Kremlu podle agentury Reuters také podepsal dekret, který omezuje pohyb do ruských regionů sousedících s Ukrajinou - týká se Krasnodarského kraje, dále Belgorodské, Brjanské, Voroněžské, Kurské a Rostovské oblasti. Kromě nich se týká ukrajinského poloostrova Krym, který Moskva anektovala v roce 2014, a Sevastopolu. Podle AP Putin rovněž udělil mimořádné pravomoci šéfům všech ruských regionů.

Stanné právo

  • stanné právo, v anglickém jazyce "martial law", je mimořádné opatření vojenských orgánů na určitém území v době nouze, kdy se civilní orgány považují za neschopné fungovat
  • právní účinky vyhlášení stanného práva se v různých právních řádech liší, obecně však zahrnují pozastavení běžných občanských práv a rozšíření vojenského práva na civilní obyvatelstvo
  • orgány činné v trestním řízení tak mohou zatýkat, aniž by na jejich činnost dohlížel nebo ji monitoroval nějaký nezávislý orgán
  • ačkoli je válečný stav teoreticky dočasný, může ve skutečnosti trvat neomezeně dlouho

Reklama

Výběr článků

Načítám