Hlavní obsah

Putin v novém dekretu nařídil wagnerovcům, aby podepsali přísahu věrnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský diktátor Vladimir Putin nařídil žoldnéřům z Wagnerovy skupiny, aby podepsali přísahu věrnosti ruskému státu. Stalo se tak jen několik dní poté, co při pádu letadla měl zahynout jejich šéf Jevgenij Prigožin. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský diktátor Vladimir Putin

Článek

Bojovníkům to nařizuje nový dekret, který Putin podepsal v pátek odpoledne, tedy jen několik hodin poté, co jeho tiskový mluvčí Dmitrij Peskov odmítl tvrzení Západu, že za smrt Prigožina může Kreml.

V dekretu se přitom píše, že každý, kdo vykonává jakoukoli práci ve prospěch armády nebo podporuje Speciální vojenskou operaci (SVO) na Ukrajině, musí formálně složit přísahu věrnosti Ruské federaci. Do této skupiny tak zapadají právě i wagnerovci, kteří po údajné smrti Prigožina a jeho pravé ruky Dmitrije Utkina přišli o své nejvyšší velitele.

Jak uvedla agentura Reuters, výnos je přitom popsán jako „krok k vytvoření duchovních a morálních základů obrany Ruska“ a obsahuje větu, v níž ti, kdo přísahu složí, slibují, že budou „přísně plnit rozkazy velitelů a důstojníků“ ruské armády.

Smrt Prigožina

Jevgenij Prigožin měl zemřít společně s dalšími devíti lidmi ve středu při pádu letadla v ruské Tverské oblasti. O den později ruský prezident zaslal rodinám kondolence a o Prigožinovi hovořil v minulém čase, tedy jako o zemřelém.

Putin uvedl, že podle předběžných informací Prigožin a jeho přední spolupracovníci, včetně Utkina, zahynuli. Šéfa wagnerovců v projevu pochválil, nicméně také uvedl, že se dopustil „vážných chyb“.

Tím mimo jiné pravděpodobné myslel i červnový puč, na základě kterého ho podle Západu měl nechat odstranit. To však odmítl Peskov, který uvedl, že se jedná o „absolutní lži“.

Je mrtvý?

Samotné Rusko Prigožinovu smrt nikdy oficiálně nepotvrdilo. Ruské zdroje však tvrdí, že tělo šéfa wagnerovců bylo již předběžně identifikováno. Podle listu Kommersant bylo tělo bývalého Putinova kuchaře převezeno na analýzu DNA, která by jeho smrt měla definitivně potvrdit.

Se smrtí souhlasí i oficiální britské a americké zdroje, které uvedly, že šéf wagnerovců „s vysokou pravděpodobností“ na palubě svého soukromého letadla Embraer Legacy 600 skutečně zahynul.

Pochybnosti ovšem přinesl například telegramový účet Arabskaja Afrika, který s odvoláním na arabské sociální sítě uvedl, že „očití svědci“ ve čtvrtek viděli Prigožina v Mali.

Jestli je šéf wagnerovců skutečně mrtvý, ovšem zatím nelze z nezávislých zdrojů ověřit.

Za zřícení Prigožinova letadla může bomba nebo raketa, míní experti

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám