Hlavní obsah

Putin nařídil založení muzeí, která se budou věnovat válce na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vládě, aby zajistila vytvoření muzeí věnovaných takzvané speciální vojenské operaci na Ukrajině, což je ruské oficiální označení pro ruskou invazi do sousední země. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného na webu Kremlu. Vláda má také přijít s návrhy, jakým způsobem by se mělo přistupovat ke studiu dějin „speciální vojenské operace“.

Foto: Kremlin.ru

Vladimir Putin v Chersonu

Článek

Vláda má „zajistit vytvoření muzeí (regionálních, městských nebo na půdě vzdělávacích organizací) věnovaných událostem speciální vojenské operace a hrdinským činům jejích účastníků“, stojí ve zveřejněném dokumentu. Ministerstvo školství se pak má společně s ministerstvem obrany zaměřit na otázku, jak pojmout studium dějin „speciální vojenské operace“, a představit v tomto ohledu své závěry.

Ruský oficiální výklad války na Ukrajině už začaly odrážet i ruské učebnice. Takzvané speciální operaci se věnuje například nová učebnice dějepisu, podle níž se mají už od září začít učit žáci 11. třídy, upozornil ve středu web Nastojaščeje vremja spadající pod Rádio Svobodná Evropa. V dalších případech vznikají nová přepracovaná vydání. Například z  učebnice vlastivědy pro 4. třídu zmizely z kapitoly věnující se období Kyjevské Rusi zmínky o Kyjevu, uvedl portál Mediazona. Přijetí křesťanství knížetem Vladimírem se podle této učebnice neodehrálo v Kyjevě, ale „v hlavním městě“.

Putine, blížíme se. Byl ukrajinský dron se 17 kily výbušniny u Moskvy pokusem o atentát?

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám