Hlavní obsah

Putin: Letecké údery už nebudou nutné, zbylé úkoly splní vojáci na zemi

Masivní vzdušné údery podobné těm, které podnikly ruské síly na Ukrajinu v pondělí, již nebudou podle ruského prezidenta Vladimira Putina nutné. Zbylé úkoly vytyčené Moskvou v rámci invaze na Ukrajinu podle šéfa Kremlu dokončí vojáci na zemi. Potřeba prý nebude ani další mobilizace, přičemž ta vyhlášená v září by měla být dokončena během dvou týdnů. Putin to řekl novinářům v Astaně, kde se během dvou dnů zúčastnil několika summitů.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Teď před námi stojí jiné úkoly,“ prohlásil ruský prezident k otázce dalších možných leteckých úderů.

Rusové v pondělí zasypali desítkami raket prakticky celé území Ukrajiny včetně Kyjeva a Lvova na západě země. Uvedli, že cílí na vojenskou a energetickou infrastrukturu, Ukrajinci ale hlásili i zásahy civilních objektů, 19 obětí a přes stovku raněných.

Ruské rakety poškodily 11 důležitých objektů ukrajinské infrastruktury. Mnoho míst je bez proudu

Válka na Ukrajině

Putin podle agentury TASS k pondělním raketovým úderům v pátek řekl, že z 29 objektů, které ruské ministerstvo obrany hodlalo zničit, jich sedm nebylo zasaženo tak, jak se plánovalo.

„Ale postupně je (ruští vojáci) dostávají, tyto objekty,“ doplnil Putin.

Rozsáhlé útoky, kdy Rusko poslalo na ukrajinská města řízené střely a útočné drony, vyvolaly na Západě šok a pobouření. Moskva uvedla, že se jedná o odvetu za předchozí poškození mostu na Krym, k němuž se ale Kyjev oficiálně nepřiznal.

Další odvody nebudou nutné

Ruský prezident se v pátek v Astaně vyjádřil také k probíhající částečné mobilizaci, kterou vyhlásil koncem září. Řekl, že skončí zhruba za dva týdny.

„V dohledné době není potřeba částečnou mobilizaci rozšiřovat,“ okomentoval vyhlídky, že by se Rusko mohlo pokusit povolat do zbraně víc než původně deklarovaných 300 tisíc záložníků.

Mobilizace vyvolala v Rusku projevy nevole, protesty i násilnosti, včetně útoku na odvodového komisaře. Někteří Rusové se mobilizaci brání a schovávají se.

Na mobilizační zátahy si stěžují už i ruští papaláši. Dokonce i Putinův poradce

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám