Hlavní obsah

Putin: Balistická raketa Sarmat bude brzy v bojové pohotovosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko bude nadále rozvíjet svůj vojenský potenciál, včetně toho jaderného, prohlásil při středečním setkání s vedením ministerstva obrany ruský prezident Vladimir Putin. Na financování ruských jaderných sil se podle něj nevztahují žádná omezení, informovala agentura TASS.

Test balistické střely Sarmat letos v dubnuVideo: Reuters

 
Článek

Šéf Kremlu mimo jiné oznámil, že brzy bude do bojové pohotovosti uvedena mezikontinentální balistická raketa Sarmat.

„Budeme pokračovat v udržování bojové připravenosti a zlepšování bojeschopnosti jaderných zbraní. To je hlavní zárukou zachování naší suverenity, územní celistvosti a celkové rovnováhy sil ve světě,“ uvedl Putin.

Podle ruského prezidenta jsou vojenský potenciál a schopnosti téměř všech hlavních zemí NATO aktivně využívány proti Rusku. Putin pochválil vojáky, kteří proti tomu odvážně a vytrvale bojují za Rusko.

Foto: Reuters

Test balistické střely Sarmat letos v dubnu

Šéf Kremlu vyjádřil důvěru, že všechny stanovené cíle speciální vojenské operace budou splněny. Je podle něj také nezbytné, aby byli vojáci vybaveni na nejvyšší úrovni, a to od zbraní přes noční vidění až po boty.

„Chci upozornit ministra obrany, náčelníka generálního štábu, všechny velitele, kteří jsou zde zastoupeni, že nemáme žádná finanční omezení. Země i vláda dávají vše, co armáda žádá. Vše,“ dodal.

Putin během svého vystoupení také zdůraznil, že ukrajinský lid považuje za bratrský a nařídil ministerstvu obrany, aby věnovalo pozornost kritice a včas na ni reagovalo. „Jednota armády a lidu byla vždy naší silou. A tak je tomu i dnes,“ dodal.

Šéf Kremlu zopakoval, že konflikt na Ukrajině byl nevyhnutelný a že se Rusko chtělo po rozpadu Sovětského svazu stát součástí civilizovaného světa, ale nebylo v něm vítáno.

Cílem ruských protivníků je podle Putina rozložit jeho zemi. „Nejednou jsem řekl, že cílem našich strategických protivníků je rozpad, oslabení či nejednotnost naší země,“ řekl.

Co víme o ruské superraketě Sarmat

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám