Hlavní obsah

Proč přišli lidé v Moskvě na oslavu anexe ukrajinských území? Odpovědi říkají hodně o dnešním Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská federace v pátek na Rudém náměstí v Moskvě uspořádala „vlastenecký koncert“, jehož účelem bylo oslavit první výročí od vyhlášení ruské anexe čtyř ukrajinských území. Koncertu se účastnila i britská zpravodajská televize BBC, která se lidí ptala, proč přišli. Odpovědi nepřekvapí a říkají hodně o situaci v dnešním Rusku.

Foto: Stringer, Reuters

Zpěvák Šaman vystupuje na koncertě na Rudém náměstí v Moskvě u příležitosti ročního výročí anexe čtyř území na Ukrajině

Článek

„Máme nové republiky, vrátily se do naší vlasti. Čekali jsme na to dlouhou dobu,“ říká postarší Ruska s krátkým účesem a perlovými náušnicemi. „Jaké republiky?“ táže se Steve Rosenberg, redaktor britské zpravodajské televize BBC.

„Luhanská a Doněcká lidová republika a Chersonská a Záporožská oblast. Ty jsou všechny naše. Historicky jsou součástí naší vlasti,“ odpovídá ruská občanka. „Ale ty jsou přece součástí Ukrajiny, nebo ne?“ ptá se dále Rosenberg. „Nejsou. Je to Rusko,“ vysvětluje žena.

Rosenberg se na stejnou otázku zeptal i muže s namalovanou ruskou vlajkou na tváři. „Přijeli jsme podpořit našeho prezidenta, Vladimira Vladimiroviče Putina,“ odpovídá.

Foto: Stringer, Reuters

Shromáždění na Rudém náměstí v Moskvě u příležitosti ročního výročí anexe čtyř ukrajinských území

Nic neřeknu

Jiní respondenti už ovšem tak specifičtí nebyli. „Upřímně nevím. Přišel jsem s kamarády podpořit dav,“ říká vysoký Rus s krátkým účesem a vousy.

Někteří z účastníků dokonce odmítli říct, proč se rozhodli na koncert přijít. „To je dobrá otázka. Nemůžu na ni ale odpovědět,“ odpovídá respondent v černém tričku, kterému reportér následně říká, že se události nebude účastnit ruský prezident. „Nebude? Putin tady nebude. Tak to odcházím,“ odpovídá.

„Nikdy jsem ho osobně neviděl, ale rád bych. Mým snem je potřást si s ním rukou,“ říká dále tento ruský občan.

Sice je to tu špatné, ale Putinova politika se mi líbí

Redaktor britské televize se ptal i na názor na ruského prezidenta, který se koncertu nezúčastnil. „Putin je náš hrdina, je to dobrý muž,“ odpovídá zase postarší Ruska s krátkým účesem. „Milujeme ho,“ dodává.

„Putina mám ráda,“ říká žena v bílém svetru. „Mám ráda jeho politiku. Nelíbí se mi ale, že naše země není tak úplně v pohodě. Pohonné hmoty jsou drahé. Zdravotní péče je špatná. Tu musíme zlepšit. Stejné je to na venkově. Jinak ale Putina mám ráda,“ odpovídá žena, která se ani na chvíli nepozastaví nad tím, že v tom, co říká, je jistý rozpor.

Redaktor se jí také dotázal, co si myslí o tom, že se na Ukrajině už přes rok a půl bojuje. „Nejsem ani politička, ani z armády, takže je pro mě těžké to jakkoli soudit,“ říká. „Ale chtěli bychom, aby to co nejdříve skončilo, protože bylo zraněno nebo zabito mnoho lidí,“ odpovídá dále žena v bílém svetru.

„Podle mě by bylo nejlepší, kdyby použili na Ukrajině více síly, aby to tam všechno rychleji obsadili,“ dochází k závěru mírumilovným dojmem působící žena.

Tento dotaz Rosenberg položil i postarší Rusce s krátkým účesem. „Ozbrojený konflikt? Historicky je to naše území,“ říká. „Proto je Putin dobrý muž. Přeji mu pevné zdraví,“ uzavírá.

Napadení Ukrajiny přitom oficiální kremelská propaganda odůvodňovala obavou z rozšiřování NATO, kolovaly také historky o údajných amerických biolaboratořích. O tom ale mezi oslovenými nepadne ani slovo. Převládá názor, že invaze je legitimní cestou k územní expanzi.

Foto: Stringer, Reuters

Shromáždění na Rudém náměstí v Moskvě

Loňská anexe

Právě před rokem, 30. září 2022, Moskva vyhlásila nezákonnou anexi samozvané Luhanské a Doněcké lidové republiky a Záporožské a Chersonské oblasti Ukrajiny, ačkoliv ani jedna z nich nebyla a dosud není pod plnou kontrolou ruských okupantů. Tato čtyři území mají rozlohu asi 90 tisíc kilometrů čtverečních, což tvoří zhruba 15 procent ukrajinského území.

K nezákonným a mezinárodně neuznávaným referendům došlo ve dnech 23. až 27. září 2022. Podle ruských nepotvrzených údajů se v nich přitom mělo přes 98 procent obyvatel vyslovit pro připojení k Rusku.

Putin chce slavit anexi ukrajinských území, 30. září navrhl jako památný den

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám