Hlavní obsah

Putin chce slavit anexi ukrajinských území, 30. září navrhl jako památný den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský diktátor Vladimir Putin předložil Státní dumě návrh zákona, který navrhuje stanovit 30. září jako „památné datum“ pro ruskou anexi čtyř jihovýchodních území Ukrajiny. Informuje o tom ruská informační agentura RIA Novosti.

Foto: Profimedia.cz

Ruský diktátor Vladimir Putin

Článek

„Třicáté září. Den sjednocení Doněcké lidové republiky, Luhanské lidové republiky, Záporožské oblasti a Chersonské oblasti s Ruskou federací (2022),“ stojí v návrhu zákona, který cituje ruská agentura.

30. září 2022 totiž došlo k nezákonné anexi těchto oblastí s tím, že ani jedna nebyla pod plnou kontrolou ruských okupantů. Tato čtyři území mají rozlohu asi 90 tisíc kilometrů čtverečních, což tvoří zhruba 15 procent ukrajinského území.

Největší anexe v Evropě od 2. sv. války

Jedná se tak o největší anexi v Evropě od druhé světové války, díky které Moskva vytvořila pozemní spojení mezi ruskou pevninou a již okupovaným Krymem, který Rusko anektovalo v roce 2014. Zároveň přitom tato anexe odřízla Ukrajinu od Azovského moře.

K nezákonným a mezinárodně neuznávaným referendům došlo ve dnech 23. až 27. září 2022. Podle ruských nepotvrzených údajů se v nich přitom mělo přes 98 procent obyvatel vyslovit pro připojení k Rusku.

RIA Novosti přitom uvádí, že „přijetí“ těchto nových regionů do Ruska je založeno na „historickém společenství národů žijících na jejich území“ s tím, že šlo o „neodmyslitelné právo svobodně a bez zásahů určit svůj politický status a hospodářský, sociální a kulturní rozvoj“.

Pokud bude nový zákon přijat, očekává se, že vstoupí v platnost dnem oficiálního zveřejnění, píše ruský list.

Putin označil invazi do Československa za chybu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám