Hlavní obsah

Přituhuje. Charkov se může stát druhým Aleppem, obává se starosta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charkov

Pokud američtí zákonodárci urychleně neschválí vojenskou pomoc pro Ukrajinu, Charkov se může stát druhým Aleppem, varoval starosta města Ihor Těrechov. Charkov podle něj nutně potřebuje posílit protivzdušnou obranu, aby mohl čelit ruským raketovým útokům, které ničí jeho infrastrukturu.

Foto: Stringer, Reuters

Hořící budova po ruském útoku v Charkově (snímek z 20. března 2024)

Článek

Těrechov tvrdí, že ruskou taktikou je zničit městskou energetickou síť, a terorizovat tak 1,3 milionu obyvatel. Ty už nyní sužují neplánované několikahodinové výpadky dodávek elektrické energie.

Starosta podle listu The Guardian zdůraznil, že neschválená americká pomoc ve výši 60 miliard dolarů, jež se zadrhla v dolní komoře Kongresu kvůli odporu republikánů, je pro Ukrajinu klíčová. Naléhal na Západ, aby se opět soustředil na rusko-ukrajinskou válku.

„Potřebujeme pomoc, aby se Charkov nestal druhým Aleppem,“ řekl Těrechov. Syrské město bylo dlouhými boji z větší části zničené, protože nikdo nedokázal zabránit jeho neustálému bombardování.

Zmijivská elektrárna u Charkova je zcela zničená

Zahraniční

Ničení elektráren

Rusové na Ukrajině opakovaně míří i na civilní infrastrukturu, což platí i pro Charkov. Ruský útok zničil 22. března klíčovou elektrárnu na východním okraji města i s jejími trafostanicemi. Ukrajinské vedení po týdnu přiznalo, že při stejném útoku byla zničena i další elektrárna vzdálená asi 50 km od města.

Během posledního týdne byl kvůli útokům na energetickou síť přerušen i provoz metra. Výpadky proudu je postiženo hlavně centrum.

Těrechov se obává, že následovat by mohly cílené útoky na plynovou síť. Zasaženy už byly zásobníky plynu západně od města. Další rakety dopadají i na sídliště.

Bělgorod pořád bombardují, stěžovala si Ruska v odposlechu. Voják zmínil absolutní chaos

Válka na Ukrajině

Institut pro studium války už dříve uvedl, že jednou z ruských taktik je vyhnat z měst obyvatele, aby se pak dala snáze dobýt. Ruský prezident Vladimir Putin letos naznačil, že v Charkově může být vytvořen sanitární koridor. V ruském mediálním prostoru a na sociálních sítí se objevují spekulace, že se Charkov může stát cílem očekávané ruské letní ofenzivy.

Ukrajina opakovaně žádá podporovatele o dodávky dalších systémů Patriot, které jsou účinné i proti balistickým raketám. Tamní velení by rádo přesunulo jednu baterii blíž k Charkovu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj připomněl, že při nedávném íránském útoku na Izrael se ukázala účinnost západních systémů protivzdušné obrany. A upozornil, že to jde, když „je politická vůle“.

Meduza: Putin chce ještě válčit, stačit by mu mohl Charkov

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám