Hlavní obsah

Prigožin v Petrohradě otevřel sídlo své Wagnerovy skupiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská polovojenská Wagnerova (v přepisu z ruštiny Vagnerova) skupina v pátek v Petrohradě otevřela své sídlo a vojenské centrum. Otevření kanceláře oznámil podnikatel Jevgenij Prigožin, který po letech spekulací nedávno potvrdil, že je zakladatelem soukromé skupiny.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Wagnerova skupina v pátek v Petrohradě otevřela své sídlo a vojenské centrum.

Článek

Prosklená několikapatrová budova v Petrohradě bude sloužit nejen jako administrativní sídlo pro wagnerovce, kteří se v poslední době dostali do popředí kvůli své roli v ruské válce na Ukrajině, ale i jako inovační centrum pro vlastenecké start-upy, píše list The Moscow Times.

„Wagnerovci dosahují svých cílů na frontě. My dosáhneme svých cílů zde,“ uvedl při otevření centra Ruslan Ostaško, prokremelský bloger a televizní moderátor zastupující Wagnerovu skupinu. „Bohužel, vojenské konflikty byly vždy hnací silou technologického pokroku,“ dodal.

Wagnerova skupina, v níž často působí veteráni ruských ozbrojených sil, bojovala od roku 2014 na Donbasu a později i v Sýrii, Libyi, Iráku a v řadě zemí afrického kontinentu.

Prigožin v říjnu poprvé přiznal, že skupinu založil. V kontrastu s předchozími lety, kdy se pohyboval v zákulisí ruské politické scény, si nyní buduje veřejný profil, píše agentura Reuters.

Podle listu The Moscow Times je otevření centra dalším krokem, kterým chce Prigožin zviditelnit své vojenské schopnosti a více se podílet na formování ruské obranné politiky.

Podnikatel se mimo jiné v poslední době přidal k otevřeným kritikům ruského ministerstva obrany a jeho neúspěchům ve válečném tažení na Ukrajině.

Rusové se připravují na obranu, žoldnéři budují Wagnerovu linii

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám