Hlavní obsah

Prigožin je mrtvý, potvrdil ruský vyšetřovací úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřovací úřad Ruské federace v neděli uvedl, že při středečním pádu letadla v ruské Tverské oblasti skutečně zemřel šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin. Informuje o tom list Ria Novosti, podle kterého jeho smrt potvrdily testy DNA.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Jevgenije Prigožina oplakávaly stovky jeho příznivců

Článek

„V rámci vyšetřování letecké katastrofy v Tverské oblasti byla dokončena molekulární genetická vyšetření. Podle výsledků byla zjištěna totožnost všech deseti mrtvých, která odpovídala seznamu pasažérů,“ uvedl vyšetřovací úřad v prohlášení, na které odkazuje ruský list Ria Novosti.

K pádu soukromého letadla Embraer Legacy 600, které mělo namířeno z Moskvy do Petrohradu, došlo ve středu večer v ruské Tverské Oblasti. Na jeho palubě mělo přitom být dohromady deset lidí, včetně šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina a také jeho pravé ruky a vysoce postaveného člena Wagnerovy skupiny Dmitrije Utkina.

V pátek večer ruská vládní agentura TASS uvedla, že se vyšetřovatelům podařilo zajistit černou skříňku z letadla.

Ke smrti Prigožina se vyjádřily i britské a americké zdroje, které uvedly, že bývalý Putinův kuchař je „velmi pravděpodobně“ po smrti.

Tomu nasvědčuje i kondolence, kterou jeho rodině ve čtvrtek vyjádřil Putin. „Byl to talentovaný člověk, talentovaný podnikatel, a to nejen u nás, ale měl výsledky i v Africe, kde se zabýval ropou, plynem, drahokamy a kovy,“ uvedl Putin.

„Byl to člověk složitého osudu. Udělal vážné chyby v životě, ale dosáhl i potřebných výsledků. Jak pro sebe, tak, když jsem jej o to požádal, i pro společnou věc,“ dodal Putin na adresu Prigožina.

Kdo za to může?

Institut pro studium války (ISW) ve své pravidelné svodce ve čtvrtek uvedl, že příkaz k zabití Jevgenije Prigožina dal téměř jistě ruský diktátor Vladimir Putin. Podle ISW tak Putin učinil kvůli tomu, aby veřejně potvrdil svoji nadvládu.

To ale kategoricky odmítl tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, který podobná tvrzení Západu označil za lež.

„Úsudky, že byl Jevgenij Prigožin zabit na základě rozkazů Kremlu, jsou absolutní lži,“ prohlásil Peskov podle agentury Reuters.

Za zřícení Prigožinova letadla může bomba nebo raketa, míní experti

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám