Hlavní obsah

Převáží zbraně? Železniční doprava mezi Severní Koreou a Ruskem se prudce zvýšila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Železniční doprava mezi Severní Koreou a Ruskem se v posledních dnech prudce zvyšuje. To ukazuje na možný přesun zbraní mezi oběma zeměmi. Uvedlo to ve své studii Centrum pro strategická a mezinárodní studia (CSIS).

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský lídr Kim Čong-un během zářijového setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Článek

Studie vychází ze satelitních snímků s vysokým rozlišením. Na těch bylo v jediné pohraniční železniční stanici mezi Ruskem a KLDR identifikováno sedmdesát nákladních vagonů. Tento počet CSIS označila za bezprecedentní, a to i ve srovnání s provozem před pandemií nemoci covid-19. Za posledních pět let bylo na tomto seřaďovacím nádraží zaznamenáno nejvýše 20 vagonů.

Nárůst aktivity „pravděpodobně naznačuje, že Severní Korea dodává zbraně a munici do Ruska,“ uvedla CSIS. Obsah vagonů, které byly zakryté plachtami, nebylo možné identifikovat.

Vždy budeme stát za Putinem a bojovat spolu proti imperialismu, prohlásil Kim v Rusku

Svět

Prudký nárůst přeshraniční železniční dopravy následuje po setkání severokorejského lídra Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina minulý měsíc v Rusku. Ve čtvrtek pak stanice CBS News citovala nejmenovaného amerického představitele, který prohlásil, že KLDR začala převážet zbraně do Ruska.

Setkání mezi Kim Čong-unem a Putinem oživilo obavy Západu, že izolovaný a jaderně vyzbrojený Pchjongjang dodá Moskvě zbraně pro válku na Ukrajině. Rusko sice uvedlo, že během setkání nebyla uzavřena žádná dohoda o zbraních, šéf Kremlu se ale zmínil o vyhlídkách na vojenskou spolupráci.

Rusko potřebuje severokorejskou munici k pokračování své války na Ukrajině. Severní Korea pak čelí podezření, že chce získat technologie pro svůj jaderný a raketový program a modernizovat své vojenské vybavení pocházející ze sovětské éry.

Na obě země se vztahují mezinárodní sankce. Na Moskvu za invazi na Ukrajinu a na Pchjongjang za jeho jaderný a balistický program, připomněla agentura AFP.

Severní Korea odstavila reaktor. Zřejmě potřebuje plutonium na bomby

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám