Hlavní obsah

Severní Korea odstavila reaktor. Zřejmě potřebuje plutonium na bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

V severokorejském jaderném komplexu Jongbjon byl odstaven pětimegawattový reaktor, uvedla Jižní Korea. Odstaven je od konce září, zjistily americké a jihokorejské zpravodajské služby. Informoval o tom list Donga Ilbo. Naznačuje to podle něj, že se KLDR snaží získat další plutonium pro jaderné zbraně.

Foto: Kyodo , Reuters

Severokorejský jaderný komplex v Jongbjonu

Článek

„Jižní Korea a Spojené státy jsou přesvědčené, že by to mohlo být znamení, že proces přeměny uranu s cílem získat plutonium pro jaderné zbraně byl ukončen,“ napsal ve čtvrtek list Donga Ilbo podle listu The Guardian.

„Jihokorejské a americké zpravodajské služby bedlivě monitorují související dění,“ uvedla mluvčí jihokorejského ministerstva obrany pro agenturu Jonhap.

Vyjmutí spotřebovaných palivových tyčí je jedním z kroků na cestě k získání radioaktivního izotopu plutonia 239, plutonia s dlouhým poločasem rozpadu 24 110 let.

V jaderném komplexu KLDR je vysoká aktivita, ukazují satelitní snímky

Svět

Radioaktivní izotop plutonia 239 vzniká v jaderném reaktoru, když po srážce uranu 238 s neutronem vzniká nestabilní uran 239 a z něj pak přes neptunium 239 radioaktivní izotop plutonia 239. Proces přeměny je potřeba zastavit v pravou chvíli, aby nenarůstal podíl izotopu plutonia 240.

KLDR sází na jaderné odstrašování

Severní Korea reaktor v Jongbjonu opakovaně vypínala, aniž by uváděla důvod nebo to vůbec oznamovala. Že je opět v provozu, se ukázalo v červenci 2021. Letos v dubnu specializovaný server 38North na základě analýzy satelitních snímků uvedl, že Severokorejci komplex v Jongbjonu modernizují a rozšiřují.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un opakovaně vyzýval k posílení jaderného arzenálu a vhodných nosičů. Minulý týden to zopakoval na parlamentním zasedání, přičemž jaderné zbraně označil za „silnou politickou páku“. Uváděl, že „aktuálně nejhorší hrozbou je trojstranná spolupráce Jižní Koreje, Japonska a USA v oblasti bezpečnosti.

„Možnost dalšího severokorejského jaderného testu nelze vyloučit,“ dodal list Donga Ilbo s odvoláním na vysokého jihokorejského představitele.

Použije-li KLDR atomovku, její režim ukončí drtivá odezva, řekl jihokorejský prezident

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám