Hlavní obsah

„Přestaňte blbnout, chlapi!“ Šojgu vytkl pracovníkům zbrojařského závodu, že jedou moc na pohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě zbrojovky v Jekatěrinburgu vytkl vedení závodu, že pracuje moc na pohodu, a vyzval zaměstnance, aby přestali „blbnout“ a zvýšili výrobu samohybných dělostřeleckých systémů. Informuje o tom agentura Reuters, která odkazuje na ruské ministerstvo obrany.

Šojgu na inspekci zbrojařského podnikuVideo: Reuters

 
Článek

„Poslouchejte, přestaňte tady blbnout, chlapi. Začali jsme s tím (se zvýšením výroby) už v roce 2022. V roce 2023 jsme měli mít tyto stroje (na výrobu samohybných dělostřeleckých systémů) už v plném provozu,“ cituje agentura Reuters slova ruského ministra obrany. „A vy to tady máte tak na pohodu,“ dodal.

Šojgu dále uvedl, že chce mít do týdne na stole konkrétní návrh, jak závod dosáhne výroby požadované ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jaký počet systémů ale Putin vyžaduje, agentura Reuters ani ruské ministerstvo obrany neuvedly.

„Musí se to udělat, protože všechny tyto zakázky jsou spojeny s výkonem (armády) na bojišti,“ prohlásil podle tiskové zprávy resortu obrany Šojgu. Ředitel mu nicméně podle agentury Reuters kontroval se slovy, že jeho továrna v posledních dvou letech, tedy od začátku ruské invaze na Ukrajinu, zvýšila výrobu už šestkrát.

Něco dobyli, ale na jaře jim dojde dech. A pak nastoupíme my, řekl šéf ukrajinské rozvědky

Válka na Ukrajině

Ruský ministr obrany nicméně uvedl, že výrobu systémů 2S19 Msta-S již navštívený závod zvládá podle plánu. Produkce dalších systémů 2S3 Akatija, 2S4 Tulpan, 2S5 Hyacint a 2S35 ale podle něj pokulhává.

Návrh ruského rozpočtu na roky 2024 až 2026 svědčí o tom, že se Kreml chystá na dlouhou válku. V roce 2024 Rusko nasměrovalo na posílení obrany 29,5 procenta všech svých výdajů. Další biliony rublů má spolknout národní bezpečnost: ministerstvo vnitra, Rosgvardija či tajné služby. Celkové výdaje na silové resorty mají dosáhnout téměř 40 procent rozpočtu.

Je nutné potrestat zrádce. Státní duma schválila zabavení majetku za diskreditaci ruské armády

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám