Hlavní obsah

„Pragmatismus a selský rozum.“ Maďarsko se dohodlo na spolupráci s Íránem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy Írán dodává drony ruské armádě, která je využívá k útokům na Ukrajinu, a Teherán potlačuje protesty na svém území, přijel do Budapešti íránský ministr hospodářství Sajid Ihsán Chándúzí. Íránského ministra přijal ve čtvrtek maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó. Obě země podepsaly dohodu o ekonomické spolupráci. Selský rozum a pragmatismus, vysvětlil Szijjártó.

Foto: Péter Szijjártó/Facebook

Maďarsko uzavírá ekonomickou spolupráci s Íránem.

Článek

Na společné tiskové konferenci obou ministrů nezazněla jediná zmínka o vražedných útocích íránských dronů v rukou ruské armády na Ukrajině ani o brutálním potlačování protestů v Íránu. Šéf maďarské diplomacie se však vyjádřil k opětovnému začlenění Íránu do systému mezinárodní mírové spolupráce, aby se podle jeho slov mohl dosáhnout výrazný pokrok ve stabilizaci situace na Blízkém východě.

„Je rozumné normalizovat situaci tak, že začneme ekonomickou spolupráci,“ konstatoval Szijjártó.

V souvislosti s válkou na Ukrajině maďarský ministr zahraničí poznamenal, že v posledních dnech je svět svědkem, jak se konflikty mohou vymknout kontrole. „Hrozbu pro globální bezpečnost je možné snížit ukončením co největšího počtu konfliktů. K ukončení konfliktů je potřebný zdravý rozum a pragmatický postoj,“ dodal šéf maďarské diplomacie.

Budapešť blokuje evropskou pomoc Ukrajině. Vydírání, nehrajte poker, zní z Unie

Válka na Ukrajině

„My využíváme politiku selského rozumu a pragmatismu, když pracujeme na navázání ekonomické spolupráce mezi Maďarskem a Íránem,“ pokračoval.

„Byli bychom rádi, kdyby se Írán dokázal co nejdříve vrátit k systému mírové koexistence v rámci mezinárodního společenství a vzhledem k tomu, že se globální ekonomika potýká s vážnými problémy, věříme, že (ekonomická spolupráce) bude tím prvním krokem k takovému návratu,“ pokračoval.

K dopadu raket na polské území Szijjártó ještě poznamenal, že ne všechno je tak, jak se na první pohled zdá. „V tak vyhrocených situacích se nesmí věřit hoaxům a neopodstatněným prohlášením,“ zdůraznil.

Navzdory sankcím

Szijjártó uvítal snahu Íránu zastavit migrační vlny a obchod s narkotiky. Uvedl, že doufá, že Írán bude využívat jadernou energii pro mírové účely, podpořil obnovení jaderné dohody, která by „posílila globální bezpečnost“.

Zda Írán, kterému v podstatě neomezeně vládnou islámští duchovní, má takto idealisticky mírové úmysly se svým jaderným programem, není tak jisté. Na začátku měsíce americká televize CNN informovala s odkazem na zdroje z tajných služeb, že Írán požádal Rusko o dodávky radioaktivního materiálu a technologií na výrobu jaderného paliva. Ruské dodávky by Íránu mohly pomoci v civilním jaderném programu a mohly by také zkrátit dobu nutnou na sestrojení jaderné zbraně.

Foto: Péter Szijjártó/Facebook

Sankce proti Íránu Maďarsku v rozvoji spolupráce nebrání.

Íránská islámská teokracie aktuálně dodává Rusku bezpilotní drony, které tamní armáda využívá v boji proti Ukrajincům. Kvůli tomu EU uvalila na příslušné íránské výrobce a zodpovědné vojenské činitele sankce.

Írán ale nečelí unijním sankcím jenom kvůli tomuto. Již dva měsíce násilně potlačuje demonstrace vyvolané smrtí Mahsy Aminiové, která neměla správně nasazený hidžáb. Při potlačování následných protestů zahynuly již stovky lidí včetně dětí. Tamní justice už nad účastníky demonstrací vynesla několik rozsudků smrti.

Verhofstadt: Necháme si to líbit?

„Írán vede válku proti vlastním občanům a pomáhá Rusku vést válku proti ukrajinskému lidu…, a tak chce (premiér Viktor) Orbán ‚normalizovat‘ vztahy s brutálním režimem mulláhů. Jak dlouho si to ještě necháme líbit?!“ nechápal bývalý belgický premiér a europoslanec Guy Verhofstadt.

Jenom tři dny před uzavřením ekonomické spolupráce mezi Íránem a Maďarskem schválila Rada EU další várku sankcí proti Teheránu kvůli porušování lidských práv. Tentokrát na seznam přidala 29 osob a tři instituce.

„Maďarské vedení udělá cokoli, aby šokovalo liberální evropskou ortodoxii, takže normalizací situace s Íránem v tomto týdnu možná dosáhlo dětinského cíle,“ přisadil si diplomatický editor deníku Guardian Patrick Wintour.

Od začátku ruské agrese je chování Maďarska v rámci EU ve velkém kontrastu vůči ostatním členským státům. Szijjártó také po vypuknutí války na Ukrajině jako jediný šéf diplomacie členské země Evropské unie opakovaně navštívil Moskvu, kde jednal o dodávkách plynu a setkal se se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Aktuálně například blokuje navrhovaný balíček finanční pomoci EU Ukrajině ve výši 18 miliard eur (438,5 miliardy Kč). Podle unijních diplomatů se snaží Budapešť vyhandlovat uvolnění peněz z fondů. Komise to však podmiňuje tím, že Orbán bude „pokračovat ve zlepšování nezávislosti soudnictví a protikorupčních opatření“, tvrdí Reuters.

Írán musí pochopit, že mu současný přístup k válce na Ukrajině škodí, říká Hladík

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám