Hlavní obsah

Pomozte nám řešit deportace lidí do Ruska, vyzývá Zelenskyj svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naléhá na vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Filippa Grandiho, aby pomohl s řešením problému deportací tisíců dětí i dospělých z Ukrajiny do Ruska. Ukrajina už měsíce poukazuje na to, že Rusko deportuje Ukrajince do regionů vzdálených tisíce kilometrů od jejich vlasti. Moskva popírá, že by někoho násilím nutila odcházet z Ukrajiny, jde podle ní o evakuace z oblastí zasažených konfliktem.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Jde o dospělé, jde o děti. Je třeba vytvořit mechanismus pro návrat těchto lidí a pro to, aby lidé vinní na těchto deportacích byli pohnáni k odpovědnosti. Jsem si jistý, že instituce OSN dokážou mít v této věci zásadní roli,“ uvedl ukrajinský prezident.

Politiku Moskvy spočívající v udělování ukrajinských uprchlíkům ruského občanství Zelenskyj označuje za genocidu. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba mluví „o státem organizovaných únosech dětí“.

Podle ukrajinského oficiálního portálu nazvaného Děti války bylo od začátku ruské invaze před 11 měsíci zabito 459 dětí a 916 jich utrpělo zranění. Deportováno bylo 14 711 dětí, 126 se jich vrátilo na Ukrajinu.

Ukrajinští ochránci lidských práv hovoří o tom, že deportace možná postihly statisíce ukrajinských občanů. Americké ministerstvo zahraničí uvádí, že se tento počet pohybuje mezi 900 tisíci a 1,6 milionu lidí, mezi kterými je 260 tisíc dětí.

Server deníku Ukrajinska pravda popsal nejnovější případ deportací, který se týká Nechajeva, místa nacházejícího se poblíž města Olešky v Chersonské oblasti. Rusové měli obyvatele podle serveru násilně vystěhovat z jejich domovů a deportovat na jih Ruska. Do uvolněných domů a bytů byla nastěhována armáda.

Vzhledem k tomu, že deportovaní zůstali v novém prostředí bez prostředků, byli nuceni získat ruské pasy za platby ve výši 10 tisíc rublů, píše Ukrajinska pravda.

Rusko mobilizuje Ukrajince deportované z okupovaných území

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám