Hlavní obsah

Polské leopardy už jsou na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tanky Leopard 2, které Polsko slíbilo dodat Ukrajině, už v této zemi jsou, řekl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak na zasedání národní bezpečnostní rady.

Foto: AP

Ukrajinští vojáci se v Polsku v únoru učili zacházet s tanky Leopard 2

Článek

Píše to agentura Reuters. Do země, která přesně rok čelí ruské agresi, dnes přijel polský premiér Mateusz Morawiecki.

„Premiér tu nemůže být, jel do Kyjeva předat tanky Leopard, jde o jejich první skupinu,“ řekl prezident Andrzej Duda při zahájení schůzky bezpečnostních špiček polského státu.

Polsko už dříve oznámilo, že Ukrajině dodá 14 tanků německé výroby Leopard 2. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle portálu onet.pl počítá s tím, že jeho země od 12 států získá stovku těchto strojů.

Rok od invaze: Speciální debata Novinek z různých úhlů pohledu – 1. díl

Podcasty a pořady

Můžou sankce zastavit válku? A budou zase levné energie? Druhá část speciální debaty Novinek

Podcasty a pořady

Ukrajinští vojáci se v Polsku učí zacházet s tanky Leopard 2Video: AP

Německo v lednu po nátlaku spojenců slíbilo, že Ukrajině dodá tanky Leopard 2, a povolilo, aby tyto stroje německé výroby předaly Kyjevu i jiné země. Ve čtvrtek při jednání se Zelenským dodávku až deseti těchto vozidel přislíbil španělský premiér Pedro Sánchez.

Polské leopardy mohly být převezeny až tehdy, co Poláci na konci ledna dostali souhlas s přesuny tanků od Německa, protože tanky patřily jemu, a i když chtělo Polsko předat tanky na Ukrajinu už dříve, muselo se čekat na schválení předání leopardů Ukrajině ze třetích zemí.

Ihned po schválení začali Poláci na svém území školit ukrajinské vojáky, jak leopardy používat.

Spojenci pošlou Ukrajině méně tanků, než slibovali

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám