Hlavní obsah

Spojenci pošlou Ukrajině méně tanků, než slibovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Západní spojenci nejsou schopni dát dohromady dva prapory moderních tanků Leopard 2, které slíbili dodat Ukrajině. Ve středu to řekl německý ministr obrany Boris Pistorius. Kancléř Olaf Scholz na konci ledna sliboval Kyjevu 80 leopardů, standardní ukrajinský prapor obsahuje 31 tanků, uvedla agentura Bloomberg.

Foto: KMW

Tank Leopard 2A6

Článek

O dodávce modernější verze leopardů hovořilo nejméně šest zemí. K poskytnutí verze A6 se ale dosud oficiálně zavázaly jen Německo (dodá jednu rotu tanků, tedy 14 kusů) a Portugalsko (3 tanky). „Nedosáhneme velikosti praporu,“ přiznal ve středu Pistorius po jednání ministrů obrany členských zemí Severoatlantické aliance.

Polsko sice shromáždilo 30 kusů starší verze Leopard 2A4, což by téměř splňovalo potřeby jednoho ukrajinského praporu. Většina těchto tanků je však podle Pistoriuse ve špatném stavu a bude třeba je nejdřív opravit, než budou bojeschopné. Tyto tanky se tak na Ukrajinu dostanou až koncem dubna, dodal.

Ukrajina tlačí na spojence, aby jí co nejrychleji poskytli zbraně. Kyjev v následujících týdnech očekává zintenzivnění bojů a modernější výbava by mu pomohla tyto boje zvládnout. Přiznání Pistoriuse jsou pro ni značným problémem a zároveň neúspěchem západních spojenců.

Už samotná diskuse spojenců o poskytnutí modernějších leopardů Ukrajině se táhla dlouho. Na Německo nejvíce tlačili Poláci a Finové. Německý kancléř Scholz se původně zdráhal, ale po příslibu USA, že poskytnou Ukrajině tanky Abrams, svolil k dodávce leopardů i jejich reexportu.

Ještě na konci minulého měsíce Scholz hovořil o tom, že Ukrajina dostane až dva prapory Leopardů 2. Zmínil se o „zhruba 80 tancích“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tehdy krok ocenil s dovětkem, že pro jeho zemi je důležitý počet tanků i rychlost jejich dodání.

Německo zahájilo výcvik ukrajinských vojáků pro ovládání tanků Leopard 2

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám