Hlavní obsah

Polovina Doněcké oblasti je pod kontrolou Rusů, chlubí se Pušilin

– Moskva/Kyjev

Více než polovinu území Doněcké oblasti už ovládají Rusové. Oznámil to podle agentury RIA Novosti správce Rusy kontrolované části Doněcké oblasti Denis Pušilin.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Denis Pušilin

Článek

„Přes 50 procent území Doněcké lidové republiky bylo osvobozeno,“ řekl Pušilin, přičemž pro území použil název mezinárodně neuznávaného útvaru, jenž už byl nezákonně připojen k Rusku.

Podle něj se to podařilo, i když je postup v některých částech oblasti velmi obtížný. Přiznal, že komplikovaná je zejména situace u Lymanu, který Rusové při ukrajinské protiofenzívě ztratili v září krátce poté, co bylo oznámeno připojení Doněcké lidové republiky k Rusku.

O město Bachmut se bojuje už od června a Rusové ho zatím neovládli.

Ukrajinci už jsou v Lymanu

Zahraniční

Jedním z avizovaných cílů ruské speciální vojenské operace přitom bylo ovládnutí celé Doněcké a Luhanské oblasti. Většinu Luhanščiny už kontroluje.

Úspěchy v Doněcké oblasti v úterý podle agentury Reuters oznámily obě strany konfliktu.

Ukrajinský generální štáb naopak v úterý oznámil, že na deseti místech Doněcké oblasti se podařilo útoky ruských jednotek odrazit. Je mezi nimi Bachmut i nedaleké obce Soledar, Jakovlivka, Bachmutské nebo Kurďumivka. Další šest útoků bylo odraženo v sousední Luhanské oblasti.

Rusové změnili Bachmut ve spálené ruiny, uvedl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

ANALÝZA: Proč probíhají zničující boje právě u Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám