Hlavní obsah

Ukrajinci už jsou v Lymanu

• Aktualizováno

Ukrajinské jednotky obklíčily strategicky důležité město Lyman na východě země, oznámil v sobotu dopoledne v televizi ukrajinský šéf luhanské vojenské správy Serhij Hajdaj. V obklíčení se podle něj ocitlo přes pět tisíc nepřátel, kterým údajně ruské velení zakázalo se stáhnout. Obrázky na sociálních sítích dokazují, že ukrajinští vojáci už dosáhli hranic města.

Foto: Bez zdroje

Ukrajinští vojáci vstoupili do Lymanu.

Článek

O tom, že ukrajinské jednotky obklíčily Lyman, kde se nachází asi 5000 až 5500 ruských vojáků, informoval také mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj. Připustil podle agentury Reuters, že počet Rusů může být nižší kvůli jejich ztrátám a pokusům prorazit z obklíčení.

Podle Čerevatyje se v ulicích bojuje. Na sociálních sítích se objevily i zprávy o dobytí města, ale nebyly potvrzeny z oficiálních zdrojů.

„Někteří se vzdávají, mají hodně zabitých a zraněných, ale operace ještě neskončila,“ upozornil mluvčí Čerevatyj. Armáda podle něj osvobodila pět obcí u Lymanu: Jampil, Novoselivku, Šandryholove, Drobyševe a Stavky, kde nyní pokračují „stabilizační opatření“.

Boj o Torske

Ukrajinské velení nicméně zatím neohlásilo dobytí obce Torske, o kterou se podle zpráv z obou stran ještě bojuje. Pokud ukrajinská armáda tuto ves obsadí, pak se ruští vojáci v Lymanu ocitnou v úplném obklíčení, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Na sociálních sítích se už objevilo video zachycující ukrajinské vojáky, jak vyvěšují ukrajinskou vlajku na okraji samotného Lymanu. Jde sice zatím jen o předměstí, ale vzhledem k tomu, že se kolem nich neozývá žádná palba, lze předpokládat, že mají situaci pod kontrolou a nenarážejí na tuhý odpor Rusů.

Rusové dostali zákaz stáhnout se

„Okupanti požádali své vedení o možnost odejít, což odmítlo. Nyní mají tři možnosti: pokusit se prorazit, vzdát se, nebo zemřít společně. Je jich asi pět tisíc, přesný počet není znám,“ řekl Hajdaj ve vysílání televizního kanálu FreeDom.

Počet pět tisíc obklíčených ruských vojáků je podle jeho slov „kolosální“ a nikdy dříve se nic takového nestalo, citovala Hajdaje Ukrajinska pravda.

Podle BBC není jasné, zda rozhodnutí nestáhnout ruské jednotky z Lymanu je chyba ruského velení, důsledek tlaku Kremlu, anebo úmyslné obětování části sil kvůli vázání jednotek nepřítele podle vzoru ukrajinské obrany Mariupolu na začátku války.

„Jsme v obklíčení. Prostě volám, abych se rozloučil,“ říká nejmenovaný ruský voják své ženě v odposlechnutém telefonátu, jehož nahrávku zveřejnila ukrajinská rozvědka. Vojáka, který i přes zákaz používání mobilních telefonů zavolal, se žena ptá, zda dostali rozkaz zemřít, a pak se jej pokouší uklidnit.

Proč je pád Lymanu pro Rusko katastrofa

Válka na Ukrajině

Hajdaj dodal, že v tuto chvíli jsou již odříznuty všechny trasy pro zásobování municí nebo pro odchod okupantů.

Americký Institut pro studium války (ISW) v sobotu ráno vydal předpověď, podle které ukrajinská vojska nejspíše plně obklíčí či dobudou strategicky důležitý Lyman během nadcházejících 72 hodin.

Foto: ISW, Novinky

Situace na Ukrajině – stav k 30. září 2022

Pád Lymanu, který Rusko využívá jako zásobovací a dopravní uzel pro operace na severu Doněcké oblasti, by znamenal výrazný problém pro plány Kremlu ovládnout celý průmyslový region Donbas, poznamenala agentura Reuters. Ruské síly se podle ní potenciálně ocitly na pokraji jedné z nejhorších porážek na Ukrajině, a to den poté, co ruský prezident Vladimir Putin ohlásil anexi dalších ukrajinských území.

Zelenskyj poděkoval vojákům

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na sobotu poděkoval armádě za úspěchy na frontě a ohlásil osvobození obce Jampil u Lymanu.

Ukrajina podle Zelenského převzala iniciativu ve válce proti Rusku. Ukrajinští vojáci odrazili ruské útoky v Doněcké oblasti, uvedl ukrajinský generální štáb, podle kterého se Rusko kvůli nedostatku důstojníků chystá nasadit do bojů posluchače vojenských škol. Tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách potvrdit z nezávislých zdrojů.

„Dosáhli jsme významných výsledků na východě naší země. O tom je už dost zveřejněných informací. Všichni jsme slyšeli, co se děje v Lymanu. Jsou to kroky, které znamenají mnoho. Děkuji všem našim bojovníkům za splnění této části našeho obranného plánu. Je to velmi důležité,“ uvedl Zelenskyj v nočním vystoupení podle listu Ukrajinska pravda.

Ukrajinci odřízli lymanskou kapsu

Válka na Ukrajině

Kritika ruského velení

Ruská vojska ještě drží Lyman, ale ustoupila z pozic v obcích Drobyševe a Jampil, uvedl dříve ISW s odvoláním na představitele proruských separatistů a ruské válečné zpravodaje. Ti také zaznamenali rostoucí aktivitu ukrajinských průzkumníků v okolí Lymanu. Na sociálních sítích se objevily záběry ostřelování ustupujících ruských sil ukrajinským dělostřelectvem.

Rusko označuje situaci v Lymanu za „mimořádně složitou“ a ruští komentátoři na sociálních sítích vyčítají ruskému velení, že obráncům Lymanu, kteří zaujali „kruhovou obranu“, chybí podpora dělostřelectva, nasazeného na jihu Ukrajiny k ostřelování Mykolajiva, poznamenala agentura Unian. Někdejší vůdce doněckých separatistů Igor Girkin (Strelkov) dokonce na svém telegramovém účtu označil postup ruského velení za „neprofesionalitu a kreténismus“.

Foto: Stringer, Reuters

Pes močí na opuštěnou ruskou bojovou techniku poblíž Izjumu po úspěšné ukrajinské protiofenzivě.

Reklama

Výběr článků

Načítám