Hlavní obsah

Ukrajinci se stáhli ze Soledaru, tvrdí Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská rozvědka ve středu uvedla, že se Ukrajinci stáhli v pondělí večer ze Soledaru, o který se sváděly přes týden tvrdé boje. Zmiňuje, že to komplikuje zásobování nedalekého Bachmutu. Ukrajinský generální štáb ale přesto uvedl Soledar mezi ukrajinskými městy, která Rusové v úterý ostřelovali.

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Ukrajinci pálí u Soledaru ze salvového raketometu BM-21 Grad

Článek

„Na konci 16. ledna 2023 se ukrajinské síly s vysokou pravděpodobností stáhly z města Soledar v Doněcké oblasti a nechaly je pod kontrolou ruské armády a Wagnerově skupině,“ uvedla britská rozvědka. Dodala, že Ukrajinci zřejmě zřídili nové obranné linie západně od města.

Ukrajinský generální štáb ale ve středeční svodce jmenoval Soledar mezi patnácti obcemi ostřelovanými u Bachmutu. V katastru Soledaru navíc měla ukrajinská protivzdušná obrana nepřátelský bitevník Suchoj Su-25.

Rusové už od minulého týdne tvrdí, že Soledar dobyli, jako první to oznámil majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, protože právě její příslušníci město dobývali. Kyjev jeho pád opakovaně popíral, naposled na začátku víkendu.

Wagnerovci ovládli většinu Soledaru. Rusové spustili tři velké ofenzivy

Válka na Ukrajině

Britská rozvědka upozorňuje, že ovládnutí Soledaru podporuje operaci, jejímž cílem je obklíčit Bachmut. Po jeho ztrátě je podle Britů pod tlakem jedna ze dvou hlavních zásobovacích silnic do Bachmutu, který se snaží Rusové dobýt od června a od prosince zvyšují tlak. „Záběry ukazují, že od začátku ledna 2023 jsou jih a východ Bachmutu dál terčem silného dělostřeleckého bombardování.“

Zesiluje ruské ostřelování oblastí sousedících s Ruskem

Ukrajinský štáb přiznal, že Rusové útočí na Bachmut a Avdijivku, odrazit se jim podařilo útoky vedené na Bilohorivsku v Luhanské oblasti a na Sil, Krasnou Horu, Bachmut, Kliščijivsku, Voďane, Neveselské, Marjinku a Pobedu v Doněcké oblasti.

Zesílily ruské dělostřelecké, letecké a raketové útoky. Ruské letectvo podniklo během úterý 14 náletů a taky vypálilo šest raket do týlu Ukrajiny, z nichž tři zasáhly civilní objekty v Kupjansku a Kramatorsku.

Pod silnou dělostřeleckou palbou bylo nejen okolí Bachmutu a Avdijivky, ale ostřelováno bylo i 16 obcí v Charkovské oblasti, Mykolajivka v Černihivské a čtyři obce v Sumské oblasti ležící na severu při hranicích s Ruskem mezi oblastmi Charkovskou a Černihivskou.

Soledar ještě nepadl

Válka na Ukrajině

Rusové oznámili dobytí Soledaru. V jedné z nejkrvavějších bitev války

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám