Hlavní obsah

Po výbuchu přehrady jsme zachránili topící se Rusy, vlastní lidé po nich stříleli. Ukrajinci ukázali video

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda v pátek informovala o zajetí pěti okupantů v zatopené oblasti po výbuchu přehrady v Kachovce, kteří by se jinak nejspíš utopili. S odkazem na velení speciálních sil to napsala Ukrajinska pravda. Tvrdí, že Rusové své lidi nechali na pospas osudu, a ukázala video.

Záchrana topících se ruských vojákůVideo: Speciální síly Ukrajinských ozbrojených sil

 
Článek

Přehrada Kachovka na jihovýchodě Ukrajiny se protrhla 6. června po výbuchu. Mohlo jít o sabotáž nebo o neplánovanou destrukci. Ukrajinci a Rusové se z ní viní navzájem.

„Po odpálení vodní elektrárny Kachovka ruské velení nebralo v úvahu životy svých vlastních zaměstnanců. Po úniku vody zůstaly desítky okupantů odříznuty od velké půdy v zaplavených pozicích v Chersonské oblasti. Jedna z těchto pozic byla zatopena a několik Rusů se mohlo utopit. Po obdržení informací o možnosti zajetí nepřítele se tam vydali vojáci speciálních operačních sil,“ uvedly podle Ukrajinské pravdy speciální jednotky.

Lidé prosící na střeše o pomoc. Cyničtí teroristé nechávají lidi utopit, píše Zelenskyj o Rusech

Válka na Ukrajině

Rusové prý navíc pozice a čluny, kde měli své vlastní lidi, ostřelovali. Ukrajinské speciální síly toho nedbaly a jaly se Rusy zachraňovat, líčí dále armádní komuniké.

Ukrajinci informovali, že jsou připraveni zajaté okupanty vyměnit za vlastní vojáky zajaté Rusy.

Nejhorší ekologická katastrofa od výbuchu Černobylu

Druhá největší přehrada na Ukrajině, která se rozkládá na více než dvou tisících kilometrech čtverečních, se protrhla na začátku minulého týdne. První zprávy o valící se povodňové vlně se objevily 6. června.

Bezprostředně poté bylo zaplaveno na 80 obcí včetně válkou poničeného a Rusy dříve okupovaného města Cherson. Ukrajinci začali jeho obyvatele i lidi ze zatopeného okolí narychlo evakuovat. Rusy obvinili, že civilistům nepomáhají. Ti ale tvrdili, že na územích, jež okupují, evakuují také.

Náměstek ukrajinského ministra zahraničí Andrij Melnyk výbuch přehrady Kachovka označil za nejhorší ekologickou katastrofu od výbuchu Černobylu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zase mluvil o „ekocidě“.

Ukrajinci ukázali obrněnec Bradley po přímém zásahu. Je mimořádný, všichni zdrávi, pochvalují si

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám