Hlavní obsah

Lidé prosící na střeše o pomoc. Cyničtí teroristé nechávají lidi utopit, píše Zelenskyj o Rusech

Ukrajinci viní Rusy, že nechávají obyvatele zatopených oblastí po zničení přehrady v Nové Kachovce napospas osudu. Ani se prý nepokoušejí o jejich záchranu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky na Twitteru píše o cynických ruských teroristech. Ruská agentura TASS nicméně hlásí, že lidi ze zaplavených částí okupované oblasti evakuuje.

Voda z protržené přehrady zaplavila město Nová KachovkaVideo: AP

 
Článek

„Naše složky, všichni, kteří mohou lidem pomoci, jsou již zapojeni. Pomoci ale můžeme jen na území ovládaném Ukrajinou. Na části okupované Ruskem se okupanti ani nesnaží lidem pomáhat. To opět odhaluje cynismus, s jakým Rusko zachází s lidmi, jejichž zemi dobylo,“ napsal Zelenskyj na Twitteru a přidal snímky ze zatopených oblastí.

Ve stejném duchu se na Twitteru vyjádřil i poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Ten navíc zveřejnil video zachycující obyvatele rodinného domu, jak ze střešního okna mávají o pomoc na dron ukrajinské armády. Ten je na jejich vyproštění příliš malý, hází jim ale alespoň lahev s vodou. Podle Heraščenka byly záběry pořízeny na Rusy okupovaném území.

Server Ukrajinska Pravda přinesl svědectví 58letého Oleksandra, který se svou manželkou čekal na záchranu celou noc na střeše zaplaveného domu v Chersonu. Pomoci se ale nakonec dočkal, protože žije na území osvobozeném Ukrajinci a ti evakuaci provádějí.

Také evakuujeme, tvrdí Rusové

Rusové se dušují, že pomáhají taky. Agentura TASS ve středu vydala zprávu o probíhající evakuaci na okupovaném území.

„Podle posledních údajů voda zaplavila asi 2700 domů v 15 osadách Chersonské oblasti. Celkem tam žilo 22 tisíc lidí. Téměř 1300 lidí bylo evakuováno,“ napsala agentura TASS. Úřady podle ní zřídily 40 dočasných přístřešků schopných pojmout až 5500 lidí. V současnosti v nich pobývá 345 civilistů.

Ke zničení přehrady v Nové Kachovce na jihovýchodě Ukrajiny došlo v úterý za dosud nevyjasněných příčin. Ukrajinci tvrdí, že ji vyhodili do povětří Rusové, Moskva ukazuje prstem na Ukrajince. Zcela vyloučena zatím nebyla ani varianta, že poškozená hráz nevydržela nápor vody. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) nelze zatím přesně určit, kdo je za čin zodpovědný, veškeré indicie ale naznačují, že šlo o úmyslný čin Ruska.

FOTO: Evakuace Chersonu a Nové Kachovky po masivních záplavách

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám