Hlavní obsah

Pět nejúčinnějších zbraní, které Ukrajina použila za dva roky války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západ posílá Ukrajině zbraně všeho druhu od začátku bojů proti Rusku. Vojenští experti vybrali pět z nich, které podle jejich využití ve druhém roce války považují za nejúčinnější. Jde o raketomety HIMARS, protiraketové systémy Patriot, protitankové střely Javelin, střely Storm Shadow a bojová vozidla Bradley.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Vzkaz napsaný na špinavém zrcadle v poškozené škole v Charkově vyjadřuje, v co doufá většina obyvatel země, totiž že „Ukrajina zvítězí“. Snímek zachytil fotograf AP 24. února 2023, tedy rok po začátku války

Článek

Na úvod nutno předestřít, že neexistuje jediná zázračná zbraň, která by sama o sobě mohla změnit průběh války, i když to v úvodu bylo připisováno javelinům a následně dronům Bayraktar. Západní zbraňové systémy ovšem hrají kritickou úlohu při obraně ukrajinského území.

HIMARS a ti druzí

Salvové raketomety M142 HIMARS mohou odpálit najednou šest raket naváděných GPS, které mohou zasáhnout cíle až 80 kilometrů daleko, což umožňuje ukrajinské armádě útočit poměrně daleko za frontovými liniemi.

„Vzhledem k tomu, že HIMARS může být upevněn na korbě nákladního auta, je systém také flexibilní a dokáže reagovat na měnící se taktické potřeby,“ řekl webu Insider Ben Caves, vedoucí vojenského výzkumu v think-tanku RAND Corporation.

Foto: Emree Weaver, ČTK/AP

Salvový raketomet HIMARS v akci na Ukrajině

Americký protiraketový systém MIM-104 Patriot je považován za jeden z nejpropracovanějších systémů protivzdušné obrany na světě. „Umí zastavit řízené střely a balistické střely krátkého doletu, dokáže sestřelit i letadla,“ připomněl Huseyn Alyiev z Výzkumného centra pro východoevropská studia (CEES) při univerzitě v Glasgow.

Ukrajinci začátkem loňského roku dokonce oznámili, že použili patrioty k sestřelení několika hypersonických raket Kinžal, o nichž se Moskva dříve chlubila, že jsou „nezastavitelné“.

Foto: FB Jaroslava Nadě

Protiraketový systém Patriot

Protitanková střela FGM-148 americké výroby je běžně známá jako Javelin. Může být vystřelena „z ramene“ nebo z odpalovacího zařízení. Ukrajincům se v bojích proti ruské armádě podle Insideru osvědčila natolik, že jí dali nový název – „Svatý Javelin, ochránce Ukrajiny“.

S jako Storm Shadow nebo SCALP

Britské řízené střely Storm Shadow, ve francouzské verzi SCALP, jsou podle Insideru pro ukrajinskou armádu „rozdílovým hráčem“, a to především díky svým manévrovacím schopnostem, přesnosti a dosahu kolem 250 kilometrů. Létají nízko, aby se vyhnuly detekci, mají infračervený systém vyhledávání cílů, který jim umožňuje lépe rozpoznat cíle pro plánovaný úder.

Foto: Profimedia.cz

Francouzská střela SCALP se v britské verzi jmenuje Storm Shadow

„Byly to první rakety s delším doletem, které Ukrajinci mohli odpalovat ze sovětských stíhaček, které mají ve své výzbroji,“ uvedla Marina Mironová z katedry válečných studií na londýnské King’s College.

Bojová vozidla pěchoty M2 Bradley, které ukrajinské armádě dodávají USA, se podle Alyieva z CEES ukázala jako obzvláště úspěšná. Spojují těžkou palební sílu se schopností přepravit až 15 vojáků.

Švédsko oznámilo dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině, jsou v něm i bojové čluny

Evropa

„Jsou důležitá, protože pomáhají Ukrajině přesunout pěchotu do frontových linií,“ řekl Alivey z CEES Insideru. „Někdy je pro vojáky nejnebezpečnější právě dostat se do předních linií,“ uzavřel.

F-16 už v květnu

Na seznam nejnebezpečnějších zbraní, jimiž se Ukrajina brání Rusku, se bezpochyby dostanou americké bojové letouny F-16. První ukrajinští piloti ukončí výcvik pro tato letadla nejspíš už v květnu, uvedl web Defence One. Jejich trénink ve Spojených státech začal loni na základně Morris Air National Guard v Tucsonu v Arizoně. Dánsko pak určilo pro výcvik ukrajinských pilotů leteckou základnu Skrydstrup.

Foto: Boris Roessler, ČTK/AP

Stíhačka F-16. Ilustrační foto

USA ve fiskálním roce 2024 vycvičí 12 ukrajinských pilotů – všichni mají podle mluvčí Arizonské národní gardy kapitánky Erin Hanniganové absolvovat od května do srpna.

Ukrajinští piloti si podle svých dánských instruktorů pochvalují lepší aerodynamiku F-16 ve srovnání se sovětskými stroji MiG, s nimiž až dosud létali. Ukrajinští technici, kteří se cvičí na údržbu amerických letounů, připustili, že zpočátku jim připadalo nerealistické integrovat je do ukrajinské armády. Sofistikovaná západní technika jim dělala zpočátku potíže. „Nyní jsme ale už pochopili, že ve velké míře usnadňuje práci a šetří čas“ řekl jeden z nich.

Němečtí poslanci se rozhoupali. Schválili dodávky zbraní dlouhého doletu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám