Hlavní obsah

Němečtí poslanci se rozhoupali. Schválili dodávky zbraní dlouhého doletu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý Spolkový sněm ve čtvrtek sice znovu odmítl opoziční návrh na dodávky řízených střel Taurus na Ukrajinu, vzápětí ale podle webu Tagesschau.de schválil vládní návrh dodat Kyjevu „nezbytné zbraňové systémy dlouhého doletu“.

Foto: Saab

Gripen s podvěšenými dvěma střelami s plochou dráhou letu KEPD 350 Taurus

Článek

Návrh opoziční CDU/CSU požadoval „okamžité dodání požadovaných zbraňových systémů dostupných v Německu včetně řízených střel Taurus“. Na to ale vládní SPD, Zelení a FDP podle webu Tagesschau „nechtěla slyšet“. Koalice pak podala vlastní návrh, v němž je zmíněna také dodávka zbraní dlouhého doletu, jen se v něm slovo Taurus neobjevuje.

Proti raketám dlouhého doletu Taurus hlasovalo 480 poslanců, 182 bylo pro a pět se zdrželo. Vládní návrh dodat Ukrajině „zbraňové systémy dlouhého doletu“ pak podpořilo 382 poslanců, proti bylo 284 a dva se zdrželi.

Foto: Profimedia.cz

Řízená střela dlouhého doletu Taurus v transportním stojanu na letišti v Meppenu v Dolním Sasku

Pro mnoho politiků ze strany Zelených a FDP se řízené střely Taurus s dosahem 500 kilometrů „vejdou“ do kategorie „zbraňové systémy dlouhého doletu“.

„Je to otázka výkladu,“ poznamenala zástupkyně šéf poslaneckého klubu SPD Gabriela Heinrichová. Podle Tagesschau je postup Spolkového sněmu „poněkud matoucí, nicméně důležitý je výsledný efekt pro Ukrajinu“.

Německý ministr obrany: Dvě procenta HDP na obranu jsou málo, potřebujeme víc

Zahraniční

Kyjev o střely Taurus žádá Berlín už řadu měsíců. Německý kancléř Olaf Scholz se ještě o víkendu přímé odpovědi na otázky novinářů ohledně dodávek těchto střel na Ukrajinu vyhnul.

Německo je co do objemu zdaleka nejdůležitější dodavatel zbraní na Ukrajinu ze zemí EU a celkově druhý nejvýznamnější po Spojených státech. Na Ukrajinu dodalo mimo jiné například systémy protivzdušné obrany IRIS-T a Skynex, bojová vozidla pěchoty Marder, tanky Leopard nebo radary TRML.

Střely Taurus vyrábí britská zbrojovka MBDA, mají podobné parametry jako Storm Shadow. Ty už Ukrajinci používají na bojišti.

Taurusy mají v nemodifikované verzi dolet až 500 kilometrů, díky čemuž by teoreticky mohly na ruském území zasáhnout i hlavní město Moskvu. Jsou také schopny efektivně ničit i pancéřované objekty, jako jsou armádní bunkry nebo skladiště.

Něco tady nehraje. Francie a Británie řízené rakety Ukrajině dodávají, Německo nikoliv

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám