Hlavní obsah

Švédsko oznámilo dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině, jsou v něm i bojové čluny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 7,1 miliardy švédských korun (16,1 mld. Kč) oznámilo v úterý švédské ministerstvo obrany. Jde o zatím největší balík zbraní a munice, který Stockholm pošle Kyjevu, a má obsahovat bojové čluny a zbraně pro podmořský boj, jako jsou miny a torpéda, informoval web listu Kyiv Independent.

Foto: Lehtikuva / Vesa Moilanen, ČTK

Švédský ministr obrany Paal Jonson

Článek

Nejnovější balík je v rámci švédské pomoci již patnáctý. Celková výše švédské podpory pro Ukrajinu tak dosáhla 30 miliard švédských korun (68 mld Kč), uvedl Kyiv Independent.

„Jde o obranu hodnot a zájmů, které jsou pro Švédsko důležité,“ poznamenal k nově ohlášené pomoci Ukrajině švédský ministr obrany Paal Jonson.

Foto: Profimedia.cz

Bojový člun CB-90 má ve své výzbroji americká i norská armáda. Ilustrační foto

Součástí balíku má být mimo jiné deset bojových člunů CB90, námořní miny a torpéda, protiletadlové systémy RBS-70, protitankové zbraně včetně příslušné munice, dělostřelecké a ruční granáty včetně zdravotnického materiálu. Miliarda švédských korun (2,27 mld. Kč) z balíku je určena na objednávku švédských bojových vozidel CV90, připomněl list.

Kyjev zahájil loni se Stockholmem rovněž jednání o možné dodávce stíhaček Gripen, které používá i české letectvo. Švédská vláda přitom uvedla, že s ohledem na bezpečnost země je jednou z podmínek pro poskytnutí gripenů Ukrajině členství Švédska v NATO.

Poslední zemí, která žádost Švédska o vstup do Severoatlantické aliance neratifikovala, je Maďarsko. Tamní vládnoucí strana Fidesz v úterý navrhla, aby poslanci o připojení Švédska k NATO hlasovali v pondělí 26. února. Podle šéfa poslaneckého klubu Fidesz Mátého Kocsise strana vstup podpoří.

Biden přechytračil Kongres a obnovil dodávky zbraní pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám