Hlavní obsah

Pentagon: Útoky Rusů na východě Ukrajiny jsou jen předehra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy očekávají další významnou eskalaci války na Ukrajině a současné ruské útoky na východě země vidí jen jako předehru k ještě větší ofenzivě. Vyplývá to z úterního brífinku amerického ministerstva obrany k vývoji bojů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko zveřejnilo záběry z odpalování raketVideo: Reuters/AP

 
Článek

Ruská armáda podle Pentagonu stále pokračuje v přípravných manévrech, informuje agentura Reuters.

Ruské jednotky v posledních hodinách vystupňovaly ostřelování cílů podél frontové linie na východě Ukrajiny a zřejmě se jim podařilo dobýt město Kreminna v Luhanské oblasti. Kyjev i Moskva hovoří o tom, že začala nová fáze války, která trvá více než 50 dní. Eskalace násilností na Donbase se očekávala, přičemž Moskva do oblasti přesouvala dodatečné síly po neúspěchu tažení na Kyjev.

Rusové potvrdili novou fázi bojů. Chtějí sevřít Ukrajince do kleští

Evropa

Podle nejmenovaného zástupce Pentagonu Rusko dál posiluje vojenskou přítomnost na východě Ukrajiny ve snaze připravit novou ofenzivu, píše Reuters.

Rusové údajně během posledních 24 hodin nasadili další dva prapory, které podle expertů čítají několik stovek až jeden tisíc vojáků, a zvýšili tak počet praporů na Ukrajině na 78.

Foto: Reuters

Ukrajina ostřeluje ruské pozice na Donbasu raketami Grad.

Činitel americké obrany, který hovořil s novináři, prezentoval odhad, že vojenská síla Moskvy je nyní na 75 procentech oproti původní invazní síle. Před vypuknutím války Washington uváděl, že podél ukrajinských hranic Rusové nashromáždili něco přes 150 000 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám